Tekstgrootte: Voorkeuren

Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)


Onder NAH verstaan we alle hersenbeschadigingen die niet tijdens of rond de geboorte plaatsvinden, maar later ontstaan. Dit letsel kan ontstaan door een (verkeers)ongeval of een ziekte zoals hersenbloedingen, herseninfarcten, zuurstoftekort na een hartstilstand, infecties en tumoren in de hersenen.

De gevolgen van het hersenletsel kunnen zeer divers zijn. Er kunnen verschillende stoornissen in functies van de hersenen ontstaan en deze kunnen gevolgen hebben op lichamelijk gebied (motoriek, zintuigen e.d.), cognitie (geheugen, aandacht, planning, inzicht, waarneming e.d.), gedrag (apathie, ontremming e.d.) en emoties (onverschilligheid, depressie e.d.). De hieruit volgende beperkingen kunnen leiden tot problemen in dagelijkse activiteiten en op sociaal-maatschappelijk gebied, zoals wonen/huishouding, werk, scholing, vrije tijdsbesteding, sociale contacten en relaties.

Klimmendaal heeft een speciale afdeling NAH die zich met name richt op jongeren en jong-volwassenen met een traumatisch hersenletsel. Deze afdeling biedt mogelijkheden voor zowel klinische opname als poliklinische behandeling en heeft twee verschillende functies:

  • Primaire revalidatie: deze functie is regionaal en heeft betrekking op mensen met een recent hersenletsel, die over het algemeen via de regionale ziekenhuizen worden aangemeld.
  • Secundaire revalidatie: dit is een landelijke functie die met steun van de zorgverzekeraars tot stand is gekomen. Het betreft de specifieke problemen in een latere (secundaire) fase na al dan niet primaire revalidatiebehandeling. Dit revalidatieprogramma wordt ook wel het Brain Integration programma (BIP) genoemd.

In de bovenstaande film toont één van onze patiënten u het belang van revalidatie in zijn leven. Meer patiëntervaringen kunt u via deze link bekijken op ons Youtubekanaal.
 

Link: 407

Meer informatie kunt u vinden in de folder. Klik op het icoon hiernaast en download de folder in PDF formaat. Aanvullende informatie kunt u vinden via:

 


 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_googleplus
icon_facebook