Tekstgrootte: Voorkeuren

Spasticiteit

Er zijn verschillende definities voor spasticiteit. De meest gebruikte definitie is die van Lance (1980)*: 'Spasticiteit is een stoornis in de motoriek waarbij er een snelheidsafhankelijke toename is van de rekreflex van spieren op basis van verhoogde prikkelbaarheid van de rekreflex en waarbij de spasticiteit een onderdeel is van een bovenste motorneuron syndroom.' Dit bovenste motorneuron syndroom kan zowel van spinale als cerebrale origine zijn. De meest voorkomende aandoeningen die tot spasticiteit kunnen leiden zijn onder andere:

  • Cerebro Vasculair Accident (CVA)
  • Cerebrale Parese (CP)
  • Traumatisch hersenletsel (TBI)
  • Dwarslaesie (SCI)
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
  • Infecties en tumoren van het centrale zenuwstelsel

De behandelmogelijkheden van spasticiteit zijn de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Klimmendaal heeft met de Sint Maartenskliniek de handen ineengeslagen om behandelaars, assistenten in opleiding maar ook collega-revalidatieartsen beter te informeren over de mogelijkheden en ervaringen in de twee revalidatiecentra. Deze samenwerking heeft geresulteerd in nieuwe spasticiteitsprotocol.

De behandelmogelijkheden voor volwassenen met spasticiteit veroorzaakt door een herseninfarct (CVA) zijn sinds kort gebundeld in een overzichtelijk spasticiteitsprotocol.

*Bron: Lance J.W. (1990), What is spasticity? Lancet, 335(1): 606.

Link: 140

Meer informatie kunt u vinden in de folder. Klik op het icoon hiernaast en download de folder in PDF formaat.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook