Tekstgrootte: Voorkeuren

Symposium SOLK: de sprekers

De volgende sprekers en presentaties maken deel uit van het symposium SOLK: van inzicht naar interventie:

1. Jan Houtveen: Psychofysiologie van SOLK
Jan Houtveen is in 1986 afgestudeerd als ingenieur. Daarna studeerde hij psychologie. In 2001 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam cum laude op ‘de psychofysiologie van stress’. Hij was van 2001 tot 2013 verbonden als onderzoeker aan de afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie, hoofd prof. Dr. L.J.P. van Doornen, van de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte daar onderzoek op het gebied van stressfysiologie en Medisch Onverklaarde Klachten. In 2009 publiceerde Jan Houtveen ‘de dokter kan niets vinden’, een populair wetenschappelijke neerslag van zijn jarenlange speurtocht naar een verklaring van het onverklaarde. Sinds 2013 werkt Jan Houtveen op de faculteit medische wetenschappen / UMC Groningen als projectcoördinator en onderzoeker, verbonden aan een groot landelijk project op het gebied van SOLK.

In zijn presentatie praat Jan Houtveen ons bij wat de huidige wetenschappelijke inzichten zijn bij het ontstaan van SOLK. Waarom er tegenwoordig een vakgebied als Psycho-Neuro-Immunologie bestaat. Hoe stresssysteem, immuunsysteem en pijnsysteem in elkaar grijpen. En hoe bij een ontregeling van één van deze systemen chronische gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

2. Ben van Cranenburgh over SOLK: Neurofysiologie van chronische pijn
Zijn hele werkzame leven speelt zich af rond onderzoek en onderwijs in de neurowetenschappen. Ben van Cranenburgh studeerde geneeskunde in Amsterdam. In 1973 promoveerde hij op een neurofysiologisch onderwerp. In 1983 publiceerde hij zijn ‘Inleiding in de toegepaste neurowetenschappen.’ In 1987 richtte hij het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen (ITON) op. Sinds 2010 is het ITON een expertisecentrum dat onder de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam valt. Ben van Cranenburgh wil met zijn onderzoek en zijn publicaties een bijdrage leveren om de grote kloof tussen wetenschap en praktijk op het gebied van o.a. pijn en neurorevalidatie te overbruggen. Met dit oogmerk heeft hij diverse naslagwerken geschreven waaronder ‘Pijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief’. In 2012 verscheen  van zijn hand ‘Pijn, waarom?’, een beknopt, goed leesbaar boekje bedoeld als ‘gids voor mensen met pijn’.

In zijn presentatie tijdens het symposium zal Ben van Cranenburgh ingaan op recente wetenschappelijke inzichten in de neurofysiologische processen die een rol spelen bij het chronisch worden van pijn. Vanzelfsprekend zal hij ook nu de brug proberen te slaan naar de praktijk van de medicus en overige behandelaren.

3. Peter Lucassen over SOLK: Het grote belang van goede communicatie
Peter Lucassen is sinds 1982 als huisarts verbonden aan de groepspraktijk in Bakel. Hij was gedurende 7 jaar lid van de redactie van ‘Huisarts en Wetenschap’. Sinds 2000 is hij als senior onderzoeker verbonden aan de afdeling eerstelijns geneeskunde van het UMC St Radboud in Nijmegen. In dat werk houdt hij zich bezig met de bestudering van GGZ-problematiek in de huisartsenpraktijk, waaronder de onverklaarde lichamelijke klachten. In 2011 was hij copromotor bij de promotie van huisarts Tim Olde Hartman die als onderwerp had: ‘Persistent medically unexplained symptoms in primary care. The patient, the doctor and the consultation’. Onlangs heeft Peter Lucassen samen met anderen een onderzoek afgerond naar de invloed van mindfulness bij onverklaarde lichamelijke klachten.

In zijn presentatie tijdens het symposium zal Peter Lucassen ingaan op het grote belang van goede communicatie: communicatie met de patiënt (het SCEGS model), communicatie tussen eerste en tweedelijn bij de diagnostiek van SOLK (Medisch Contact 11-12-2014) en communicatie bij verwijzing naar tweede of derdelijn (stepped care, Medisch Contact 13-06-2013). Uitgangspunt is de NHG standaard SOLK (2013).

4. De teamleden van Zintens over SOLK: één team, één missie!
Het Zintens team bestaat uit 4 kerndisciplines: een arts, een psycholoog, een bewegingsdeskundige en een re-integratiebegeleider. In onze presentatie zullen wij toelichten hoe onze tweedelijns interventie is opgebouwd. Achtereenvolgens komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Arts Henk Jan van Wijck: het gemodificeerde gevolgenmodel.  Van SOLK naar SSD: waarom wordt in de DSM 5 geen onderscheid meer gemaakt tussen verklaarde en onverklaarde klachten?
  • Psycholoog Judith Kruiselbrink: eerste, tweede en derde generatie Cognitief Gedragsmatige Therapie.
  • Bewegingsdeskundige Lieke Hermans: GradedExerciseTherapy = graded activity + graded exposures.
  • Re-integratiebegeleider Maud Willemse: volledig normaal functioneren thuis en op het werk ondanks aanhouden van de klachten.

Klik hier om terug te gaan naar de informatie over en het programma van het symposium SOLK.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook