Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke, maar ook psychologische en sociaal-emotionele gevolgen. We zien vaak dat de ziekte leidt tot een sociaal isolement en dat er beperkingen ontstaan die een zinvolle dagbesteding of werk in de weg staan. Ook kunnen relationele veranderingen en gevoelens van schuld of schaamte, stress, angst en depressie ontstaan. De ziekte heeft daarmee een grote weerslag op de kwaliteit van leven van de patiënt én van de partner.
In Europees verband is daarom het Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) ontwikkeld, dat zich specifiek richt op deze psychologische en sociaal-emotionele gevolgen.
Doel van het programma
Het Patiënt Educatie Programma Parkinson heeft een positieve insteek: het richt zich op dat wat de patiënt nog wél kan ondanks zijn of haar beperkingen. Het doel van het PEPP is dat de patiënt én diens partner beter om kunnen gaan met de gevolgen van de ziekte. Dit wordt bereikt door:
- het aanbieden van methoden om beter om te leren gaan met de symptomen van de ziekte van Parkinson.
- het aanbieden van strategieën om beter om te leren gaan met de gevolgen van activiteitsbeperkingen (zoals sociaal isolement, stress en depressie).
- het aan de partner aanbieden van methoden om beter om te leren gaan met de rol van zorggever.
In de bovenstaande film toont één van onze patiënten u het belang van revalidatie in zijn leven. Meer patiëntervaringen kunt u via deze link bekijken op ons Youtubekanaal.