Tekstgrootte: Voorkeuren

Ziekte van Parkinson


De ziekte van Parkinson, Parkinsonisme en aanverwante bewegingsstoornissen zijn chronische progressieve neurologische aandoeningen. Bij deze ziekten gaat de 'automatische piloot' haperen, waardoor patiënten te maken kunnen krijgen met diverse stoornissen. Deze stoornissen kunnen beperkingen geven in activiteiten als lopen, aankleden, spreken, eten en drinken. Tevens kunnen mensen belemmerd zijn in hun sociale en maatschappelijke participatie. De ziekte van Parkinson is niet te genezen. 
 
Wat is het doel van de behandeling?
De behandeling bij Klimmendaal is er op gericht om voorwaarden te realiseren om u, binnen de mogelijkheden van het ziektebeeld, optimaal te laten functioneren in uw dagelijkse activiteiten, werk, hobby en sport. Dit gebeurt onder andere door het vergroten van uw belastbaarheid, het aanleren van 'cues' (prikels die een bepaalde handeling stimuleren) en het trainen van motische, cognitieve en communicatieve vaardigheden.

Naast individuele behandelingen, wordt er een groepsprogramma voor Parkinsonpatiënten aangeboden, waaraan zowel patiënten als partners (in afzonderlijke groepen) kunnen deelnemen. Het betreft het Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP). Dit trainingsprogramma heeft als doel de patiënten en partners te ondersteunen door overdracht van kennis over de ziekte en het aanleren van vaardigheden. Het PEPP is in Europees verband ontwikkeld en richt zicht speciaal op de psychologische en sociaal-emotionele gevolgen van de ziekte.

In de bovenstaande film toont één van onze patiënten u het belang van revalidatie in haar leven. Meer patiëntervaringen kunt u via deze link bekijken op ons Youtubekanaal.

Revalideren met Parkinson

Meer informatie kunt u vinden in de folder. Klik op het icoon hiernaast en download de folder in PDF formaat. Aanvullende informatie over Parkinson vindt u via:

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook