Wat is CARAS?
Het CARAS (Concise Arm and hand Rehabilitation Approach in Stroke) is een evidence based behandelprogramma voor patiënten met een eenzijdige verlamming van arm en hand door een CVA. Het richt zich niet alleen op training en herstel, maar ook op het vergroten van het vertrouwen in eigen kunnen van de patiënt.
Voor wie?
Belangrijke voorwaarde is dat de patiënt belastbaar genoeg is om minimaal drie dagen per week te komen trainen. Contra indicatie geldt alleen voor patiënten die gedragsmatig niet in een groep kunnen functioneren. Voor een optimaal herstel is het belangrijk om binnen vier maanden na de CVA te starten.
De behandeling
CARAS bestaat uit drie afzonderlijke behandelprogramma's van zes weken. Patiënten worden beoordeeld door middel van de Utrechtse Arm-Hand Test (UAT) en onderverdeeld naar zwaarte van de klachten. Bij ernstige arm/hand problemen richt het programma zich op het goed positioneren en verzorgen van de aangedane hand en arm en het stimuleren of uitlokken van bewegingen. De matige en milde varianten gaan uit van persoonlijke doelen die afhangen van de dagelijkse taken van de patiënt. Het richt zich op herstel van vaardigheden en onderliggende functies. Dit gebeurt soms ook in spelvorm of circuittraining en met technologische middelen. Als er na een trainingsperiode van zes weken een significant verschil verschil is opgetreden, gementen met klinimetrie, kan een tweede periode geindiceerd zijn. Het CARAS programma wordt gegeven door geschoolde CARAS fysio- en ergotherapeuten. Zij vullen elkaar op meerdere vlakken aan, zodat er altijd de juiste kennis is.
Aanmelden
Patiënten kunnen voor een verwijzing naar een indicerend revalidatiearts. Twijfelt u over de geschiktheid? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Andreas Bonhof (ergotherapeut), Selien Tax (fysiotherapeut) of Jolanda Wierenga (ergotherapeut) via telefoonnummer 026-352 68 58.