Tekstgrootte: Voorkeuren

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)

ALS is een neuromusculaire aandoening. Het is een ziekte van zenuwcellen die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Bij ALS is er een stoornis in de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen, die van essentieel belang zijn bij het doorgeven van deze signalen. Het gevolg is dat er krachtsverlies en verlammingen optreden. ALS is een progressieve ziekte, wat betekent dat er steeds verdere achteruitgang zal zijn.

De wijze waarop ALS zich openbaart hangt af van welke zenuwcellen het eerst worden aangetast. Bij de één ontstaan er problemen met traplopen of de kraan opendraaien, bij de ander begint het met moeilijk praten of slikken. Over het algemeen blijven de zintuigen (gevoel, smaak, zicht, reuk en gehoor) intact, evenals de werking van hart, ogen, darmen en blaas. Ondanks nationaal en internationaal onderzoek is de oorzaak van ALS nog niet bekend. Op dit moment bestaat er ook nog geen medische behandeling die de patiënt van zijn ziekte kan genezen. Wel is er medicatie die invloed heeft op het ziekteproces en kunnen verschillende deskundigen helpen om de gevolgen van de ziekte zo goed mogelijk op te vangen.

Klimmendaal heeft een gespecialiseerd team gevormd voor patiënten met ALS. Hierdoor is het mogelijk om doelgericht en snel op vragen te reageren. Het ALS-team stelt zich ten doel de patiënt zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in de thuissituatie.

Link: 3159

Meer informatie kunt u vinden in de folder. Klik op het icoon hiernaast en download de folder in PDF formaat.

Aanvullende informatie over ALS kunt u vinden bij de Stichting ALS.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook