Tekstgrootte: Voorkeuren

Beweeganalyse


Een beweeganalyse is een onderzoek om goed inzicht te krijgen in hoe spieren en gewrichten samenwerken bij het bewegen. Klimmendaal beschikt over een bewegingslaboratorium waar dit onderzoek kan plaatsvinden. De beweeganalyse wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen met verschillende diagnoses en een hulpvraag gericht op het bewegen. 

Het doel van beweeganalyse is inzicht krijgen in de manier waarop een bepaalde beweging wordt uitgevoerd en welke spieren hierbij wel en niet actief zijn. Het gaat vaak om het lopen of de beweging van een arm of hand. Daarnaast kan worden gekeken hoe groot de belasting op bepaalde gewrichten is tijdens het lopen. Op basis van de beweeganalyse kan een behandeling worden ingezet, aangepast of gestopt. Daarnaast kan de beweeganalyse dienen om een behandeling te evalueren: heeft de behandeling effect gehad en is er een verbetering opgetreden?

GRAIL
Ook met behulp van het virtual realitysysteem GRAIL (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) kan een beweeganalyse worden uitgevoerd. De GRAIL is een systeem dat bestaat uit een loopband met krachtenplatform en een enorm panoramisch scherm van 180 graden. Er worden tijdens de behandeling met de GRAIL uiteenlopende situaties nagebootst met gevarieerde uitdagingen, die passen bij het behandeldoel van de patiënt. De bewegingen van de patient worden vastgelegd op camera’s door de markers die op het lichaam van de cliënt worden aangebracht. Op het scherm wordt vervolgens een virtuele omgeving getoond, waarbinnen de cliënt traint in spelvorm. Zo kan bijvoorbeeld een industriële omgeving worden nagebootst maar ook een bos, of een berglandschap.

De GRAIL wordt gebruikt voor revalidatiebehandelingen bij patiënten die problemen ondervinden tijdens het lopen. Denk hierbij aan patiënten met bijvoorbeeld Parkinson, Multiple Sclerose of een vorm van hersenletsel, maar ook cliënten met een prothese hebben veel aan een revalidatiebehandeling met de GRAIL.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook