Tekstgrootte: Voorkeuren

Spina Bifida

Spina bifida (of open rug) is een ontwikkelingsstoornis van de wervelkolom. Deze ontstaat doordat de wervelkolom niet goed sluit op het moment dat deze vanuit een plaat omgevormd wordt tot een buis. In de wervelkolom ligt het ruggenmerg dat de zenuwverbinding is van de hersenen naar de armen, benen en romp. Er zijn verschillende vormen en gradaties van spina bifida. Spina bifida kan ook op verschillende hoogten in de wervelkolom voorkomen. Afhankelijk van de ernst en de locatie van de afwijking zijn er verschillende problemen te verwachten.

Kinderen met een spina bifida worden in principe medisch behandeld door een spina-bifidateam in een academisch ziekenhuis. Meestal is bij de controles ook een revalidatiearts betrokken. Voor verwijzing naar een revalidatiearts buiten dit spina-bifidateam is dan ook een behandelindicatie nodig. De revalidatiearts in het spina-bifidateam zal degene zijn die hier een advies over geeft en dan zorgt voor de verwijzing. Als de arts het kind naar Klimmendaal doorverwijst, zal er eerst een eerste onderzoek plaats vinden door een revalidatiearts, of arts-assistent met supervisie van een revalidatiearts. Naar aanleiding van dit onderzoek, het advies van de revalidatiearts uit het spina bifida team en de wensen van ouders, zal dan een vervolgbeleid worden bepaald.

Doel van de revalidatiebehandeling is het kind zo optimaal mogelijk te laten functioneren en ontwikkelen op alle terreinen: bewegen, leren, communiceren, dagelijkse activiteiten en sociaal-emotioneel. Niet alles hoeft tegelijkertijd aan bod komen, maar kan wel in de gaten gehouden worden. De behandeling wordt dan gestart als er problemen op een bepaald gebied worden ervaren.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook