Tekstgrootte: Voorkeuren

Spierziekten

Het verzetten van een been of het knipperen met een oog gebeurt, doordat de hersenen via een zenuw een signaal doorgeven aan een spier. Bij een spierziekte gaat er in dit proces ergens iets mis, waardoor krachtverlies en verlammingen optreden:

  • Het signaal wordt vanuit het ruggenmerg niet goed doorgegeven aan de zenuw
  • De zenuw geleidt het signaal niet goed
  • Het signaal wordt niet goed overgebracht van de zenuw naar de spier
  • De spier werkt niet goed

De term spierziekte is wat verwarrend, omdat ook de zenuwen aangedaan kunnen zijn. Artsen spreken daarom bij voorkeur over neuromusculaire aandoeningen (letterlijk: zenuw-spieraandoeningen). 

De effecten van een spierziekte blijven niet altijd beperkt tot verlammingen. Tintelingen, pijn, problemen met de spijsvertering, hartklachten en slaapproblemen komen ook voor. De aard en ernst van de verschijnselen verschillen van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon. Er worden zo'n 600 spierziekten onderscheiden. De meeste daarvan zijn erfelijk. 

Voor meer informatie over spierziekten, klik hier. Er is ook een vereniging voor patiënten en ouders van patiënten met een spierziekte: klik hier om direct naar de website te gaan.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook