Tekstgrootte: Voorkeuren

Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)

NAH is een beschadiging van de hersenen, ontstaan na het eerste levensjaar, door welke oorzaak dan ook, dat leidt problemen in het functioneren. NAH kan het gevolg van een ongeval, maar ook van een infectie, tumor, vaatafwijking, hersenbloeding, herseninfarct, bijna-verdrinking of na een reanimatie.

Bij ernstig hersenletsel worden kinderen opgenomen in het ziekenhuis. In het begin is het bewustzijn dan vaak nog verminderd of ze zijn in coma. Als ze wakker worden, weten ze vaak niet goed waar ze zijn en welk moment van de dag het is (ochtend/avond). Soms herkennen ze ook hun ouders niet en hebben ze moeite om zich dingen te herinneren. Deze toestand kan meerdere dagen aanhouden en wordt confusional state genoemd. Geleidelijk aan weten ze beter waar ze zijn. In deze periode komt al goed naar voren hoe het lichamelijk met het kind gaat. De aansturing van armen en/of benen kan bijvoorbeeld verminderd zijnof uw kind kan bepaalde woorden niet meer vinden of uitspreken. Ook kan het zijn dat horen en zien niet meer zo goed gaat.

Bij milder hersenletsel (klap op het hoofd, hersenschudding of hersenkneuzing) wordt het kind vaak niet opgenomen in het ziekenhuis. Wel is er vaak contact met de Eerste Hulp en wordt bijvoorbeeld het advies meegegeven om het kind ’s nachts wakker te maken. Vaak lijkt het na een paar weken wel weer goed te gaan, aangezien het kind wat meer energie krijgt en weer naar school gaat. Later kan dan toch blijken dat er problemen bestaan, bijvoorbeeld op het gebied van het denken, emoties verwerken, gedrag en omgaan met mensen.

Meestal worden kinderen met ernstig NAH al in het ziekenhuis door een revalidatiearts gezien, die een verwijzing naar het revalidatiecentrum doet. Afhankelijk van hoe goed uw kind is hersteld, gaat het dan om een aanmelding voor klinische of poliklinische revalidatiebehandeling. Bij milde NAH krijgt u met uw kind op de polikliniek een kennismakingsgesprek met de revalidatiearts. In dit gesprek wordt gekeken welke problemen er zijn en wordt een poliklinisch behandelplan opgesteld. Uw kind komt dan, afhankelijk van de ernst, één tot drie dagen per week voor enkele uren therapie naar Klimmendaal.

Link: 452

Meer informatie kunt u vinden in de folder. Klik op het icoon hiernaast en download de folder in PDF formaat.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook