NAH is een beschadiging van de hersenen, ontstaan na het eerste levensjaar, door welke oorzaak dan ook, dat leidt problemen in het functioneren. NAH kan het gevolg van een ongeval, maar ook van een infectie, tumor, vaatafwijking, hersenbloeding, herseninfarct, bijna-verdrinking of na een reanimatie.
Bij ernstig hersenletsel worden kinderen opgenomen in het ziekenhuis. In het begin is het bewustzijn dan vaak nog verminderd of ze zijn in coma. Als ze wakker worden, weten ze vaak niet goed waar ze zijn en welk moment van de dag het is (ochtend/avond). Soms herkennen ze ook hun ouders niet en hebben ze moeite om zich dingen te herinneren. Deze toestand kan meerdere dagen aanhouden en wordt confusional state genoemd. Geleidelijk aan weten ze beter waar ze zijn. In deze periode komt al goed naar voren hoe het lichamelijk met het kind gaat. De aansturing van armen en/of benen kan bijvoorbeeld verminderd zijnof uw kind kan bepaalde woorden niet meer vinden of uitspreken. Ook kan het zijn dat horen en zien niet meer zo goed gaat.
Bij milder hersenletsel (klap op het hoofd, hersenschudding of hersenkneuzing) wordt het kind vaak niet opgenomen in het ziekenhuis. Wel is er vaak contact met de Eerste Hulp en wordt bijvoorbeeld het advies meegegeven om het kind ’s nachts wakker te maken. Vaak lijkt het na een paar weken wel weer goed te gaan, aangezien het kind wat meer energie krijgt en weer naar school gaat. Later kan dan toch blijken dat er problemen bestaan, bijvoorbeeld op het gebied van het denken, emoties verwerken, gedrag en omgaan met mensen.
Meestal worden kinderen met ernstig NAH al in het ziekenhuis door een revalidatiearts gezien, die een verwijzing naar het revalidatiecentrum doet. Afhankelijk van hoe goed uw kind is hersteld, gaat het dan om een aanmelding voor klinische of poliklinische revalidatiebehandeling. Bij milde NAH krijgt u met uw kind op de polikliniek een kennismakingsgesprek met de revalidatiearts. In dit gesprek wordt gekeken welke problemen er zijn en wordt een poliklinisch behandelplan opgesteld. Uw kind komt dan, afhankelijk van de ernst, één tot drie dagen per week voor enkele uren therapie naar Klimmendaal.