Tekstgrootte: Voorkeuren

Algehele ontwikkelachterstand

Van een algehele ontwikkelingsachterstand wordt gesproken wanneer het kind mijlpalen in de motoriek niet of veel later gaat doen dan op de leeftijd waarop dit bij de meeste kinderen gebeurt. Mijlpalen in de motoriek zijn alle belangrijke vaardigheden die een kind vanaf de geboorte ontwikkelt zoals bijvoorbeeld omrollen, iets pakken, eten van vast voedsel, zitten en lopen. 

Een kind ontwikkelt zich op verschillende gebieden (ontwikkelingsdomeinen): praten, grove en fijne motoriek, sociale vaardigheden, spel en leervermogen. Een kind met een ontwikkelingsachterstand loopt op meerdere domeinen tegelijk achter. Ouders van een kind dat achterloopt in ontwikkeling hebben vaak een gevoel dat er iets niet klopt wanneer ze hun kind vergelijken met leeftijdsgenootjes. 

Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en tempo. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de ontwikkeling van kinderen. Vanuit deze onderzoeken zijn verschillende testen en vragenlijsten ontwikkeld waarbij een ruime grens wordt aangehouden van wat binnen een normale ontwikkeling past. Bij kinderen die bij deze testen op meerdere gebieden buiten de gestelde grenzen vallen, wordt gesproken van een algehele ontwikkelingsachterstand. Hiervan wordt met name gesproken wanneer er (nog) geen aanwijzingen zijn die duiden op een andere diagnose.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook