Tekstgrootte: Voorkeuren

15-03-2019Wereld Slaapdag: beter slapen door anders doen en denken

Afbeelding: wereld slaap dag

Vandaag is het Wereld Slaapdag. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor het menselijk functioneren. Mensen met een spierziekte hebben aanzienlijk vaker slaapproblemen dan mensen zonder chronische aandoening. Reden genoeg om beter te kijken naar de oorzaken en op zoek te gaan naar gericht advies van gespecialiseerde artsen en therapeuten. Revalidatiearts Nicole Voet werd geinterviewd voor het ledenmagazine van Spierziekten Nederland over slaapproblemen bij mensen met een spierziekte.

Nicole Voet raadt slaappillen bij een spierziekte sterk af. ‘Niet alleen omdat je er al na een week van afhankelijk bent, maar ook omdat het de kwaliteit van de slaap niet verbetert. Bovendien bestaat het risico van toenemende spierzwakte en van negatieve effecten op de ademhaling.’ Liever geeft zij eerst een recept van rust en regelmaat. ‘Voor een goede nachtrust is het belangrijk een evenwichtig dagelijks patroon van ongeveer dezelfde hoeveelheid activiteit en rust te vinden. Dat is voor iedereen verschillend. Je hebt mensen die door hun ziekte te weinig actief zijn, mensen die juist te veel doen en oververmoeid raken, en mensen die de ene dag te veel doen en dan de volgende dag daarvan proberen bij te komen door weinig te doen. Die laatste groep is in mijn ervaring de grootste. Deze mensen hebben er echt baat bij als ze zich elke dag ongeveer evenveel inspannen. Daardoor slapen ze vaak beter.’

Als rust en regelmaat niet helpt, kan het tijd zijn voor een verwijzing naar een vorm van cognitieve gedragstherapie gericht op slaapproblemen. De spierziekterevalidatiecentra hebben hiervoor meestal zelf psychologen in huis. Uit het promotieonderzoek dat Nicole Voet heeft gedaan naar de vermoeidheidsklachten van mensen met FSHD blijkt dat zij vaak baat hebben bij cognitieve gedragstherapie waarin aandacht wordt besteed aan slaapproblemen omdat die vermoeidheid in stand houden. Om beter te slapen leerden de deelnemers een aantal gewoontes aan, zoals op vaste tijden opstaan en gaan slapen, activiteiten goed verdelen over de dag en overdag niet slapen. ‘Het risico van overdag slapen is dat je een omgekeerd dag- en nachtritme krijgt. Als je erg moe bent, moet je natuurlijk wel rusten, maar uit mijn promotieonderzoek blijkt dat overdag juist niet slapen beter helpt.’

De deelnemers aan haar onderzoek kregen ook meer inzicht in hun ‘niet-helpende’ gedachten, bijvoorbeeld over de funeste gevolgen van slecht slapen. Na zestien weken cognitieve gedragstherapie voelden de deelnemers zich beter, waren ze minder moe en sliepen ze ook beter. Nicole Voet wil verder onderzoek doen naar het verband tussen pijn en slaap- en stemmingsproblemen bij spierziekten.

U kunt het hele artikel lezen via deze link.

Bron: decembernummer van het ledenmagazine Contact van Spierziekten Nederland

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook