Tekstgrootte: Voorkeuren

16-05-2014Voor verwijzers: casus dagbehandeling Expertisecentrum Kinderen & Jongeren

Manon is een meisje van 10 jaar. Chronische pijnklachten aan haar benen hebben ervoor gezorgd dat ze zich voort moest bewegen in een rolstoel. Haar voeten en benen zijn zo gevoelig geworden, dat deze op een groot kussen liggen in de rolstoel. Het rijden gaat niet zo gemakkelijk want ook haar arm is pijnlijk bij bewegen. Manon gaat niet meer naar school. De juf komt een keer per week bij haar thuis om nieuw schoolwerk te brengen dat zij, samen met haar moeder, maakt. Manon en haar ouders zijn ten einde raad. De pijn wordt eerder erger dan minder en belemmerde het gezin enorm.

Manon start met een klinisch revalidatietraject
Manon wordt opgenomen in de kliniek van het Expertisecentrum Kinderen & Jongeren van RMC Groot Klimmendaal in Arnhem. Vooral het begin is zwaar. Een intensief revalidatieprogramma volgt met fysiotherapie, ergotherapie, de orthopedagoog en maatschappelijk werk. Niet alleen Manon moet aan het werk, maar ook de ouders krijgen intensieve begeleiding.

In de groep waar Manon overdag verblijft, is altijd verpleging aanwezig die met name is gericht op de interactie tussen ouders en kind en op het helpen van Manon om de bereikte stapjes te integreren in de dagelijkse handelingen. Een pedagogisch medewerker helpt Manon met haar schoolwerk en zorgt voor ontspannende momenten op z'n tijd.

Manon maakt vorderingen: ze loopt, sport en speelt weer als vanouds bij RMC Groot Klimmendaal. Thuis is dat nog een stuk lastiger. De zoektocht naar in stand houdende factoren begint langzaam een beeld te geven van Manon. Het meisje heeft met name veel moeite met zich handhaven in sociale situaties, ze is bang om dan duizelig te worden en weet dan niet goed wat er staat te gebeuren. Ze kan zich geen beeld vormen van de situatie en hoe ze hier zelf grip op kan krijgen. Manon en haar ouders krijgen handvaten om hier mee om te gaan en dit slaat goed aan.

Daarna volgt dagbehandeling voor Manon
Een periode van dagbehandeling volgt om langzaam de overgang te maken om weer naar school te gaan en thuis te zijn. Manon doet mee in de therapeutische judogroep van RMC Groot Klimmendaal. Het laatste weekend voor het einde van de behandelperiode heeft ze haar eerste judotoernooi. Het hele gezin geniet van een stralende Manon die haar beker met de tweede plaats trots omhoog houdt.

De vader van Manon sluit de behandeling bij RMC Groot Klimmendaal af met de woorden 'Voordat Manon hier kwam, hadden we nog nooit van Groot Klimmendaal gehoord, maar terugkijkend denk ik niet dat we het zonder jullie hadden gered.' Manon en haar ouders gaan verder voor vervolgbegeleiding bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Red. Deze casus is een fictieve situatie van een niet-bestaande cliënt. De casus biedt verwijzers en initiatiefverwijzers van RMC Groot Klimmendaal een voorbeeld dat hen kan helpen om de juiste cliënten aan ons door te verwijzen.

Verwijzen?
Wilt u uw cliënt doorverwijzen naar RMC Groot Klimmendaal voor dagbehandeling? Hier leest u meer informatie.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook