Tekstgrootte: Voorkeuren

10-02-2020Subsidie voor onderzoek naar foutloos leren bij de ziekte van Parkinson

Afbeelding: Dirk Bertens

Dr. Dirk Bertens, klinisch neuropsycholoog in opleiding bij Klimmendaal, heeft van de Hersenstichting een subsidie van 300.000 euro ontvangen voor zijn project ‘Foutloos leren en Goal Management Training bij de ziekte van Parkinson’. Klimmendaal deed deze aanvraag in samenwerking met het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit en het MUMC+.  

Met de subsidie van de Hersenstichting gaat een promovendus bij Klimmendaal, in samenwerking met het Donders Instute for Brain, Cognition and Behaviour en het MUMC+ onderzoek doen bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Personen met de ziekte van Parkinson ervaren vaak problemen met planningsvaardigheden en het geheugen. Deze cognitieve gevolgen van de ziekte zorgen voor problemen in alledaagse activiteiten. Een veelbelovende methode voor het (her)leren van alledaagse activiteiten is ‘foutloos leren’. In dit project willen ze vaststellen of deze leermethode in combinatie met ‘Goal Management training’ (GMT) ook bijdraagt aan een beter alledaags functioneren bij personen met de ziekte van Parkinson.

De Hersenstichting heeft 2 miljoen euro, verdeeld over zes projecten, toegekend voor de behandeling van de neuropsychologische gevolgen van hersenaandoeningen. Binnen het budget van 1,2 miljoen zijn vier projecten toegekend die de effectiviteit van bestaande interventies onderzoeken die klachten verminderen of het functioneren verbeteren, met als doel deze interventies beschikbaar te maken voor een bredere patiëntengroep. 

De Hersenstichting zet zich onder andere in om tot (meer) oplossingen te komen om de klachten door hersenaandoeningen te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren. De focus ligt daarbij op veel voorkomende en veelal aandoening-overstijgende klachten.

Kijk voor meer informatie op https://www.hersenstichting.nl/nieuws/2-miljoen-voor-interventies-op-de-neuropsychologische-gevolgen-van-hersenaandoeningen/.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook