Tekstgrootte: Voorkeuren

14-11-2019Studie naar zelfmanagementprogramma ‘Energiek’ gepubliceerd in Neurology

Afbeelding: Energiek 3

In een recente publicatie* in het gerenommeerde internationale wetenschappelijk tijdschrift Neurology staat een gerandomiseerde gecontroleerde studie beschreven waarbij het zelfmanagement programma ‘Energiek’ wordt vergeleken met reguliere zorg.  Energiek is een revalidatieprogramma voor mensen met veel last van ernstige fysieke vermoeidheid. Het is een groepsprogramma waarin mensen hun conditie trainen en tevens educatie krijgen over training en energie besparen tijdens het dagelijks leven. Hoewel Energiek in groepen gegeven wordt, werkt iedere deelnemer aan zijn eigen doelen. De studie laat een significante verbetering zien op de participatie en fysieke uithoudingsvermogen van mensen met een spierziekte en ernstige vermoeidheid.

Methode
In het programma wordt conditietraining gecombineerd met energiemanagementstrategieën en is er specifiek aandacht voor implementatie hiervan in het dagelijks leven. Voor het gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek is het programma aangeboden in het RadboudUMC, revalidatiecentrum Klimmendaal en gezondheidscentrum Buitenlust in Venray. In totaal hebben 29 mensen met een spierziekte  het programma Energiek gevolgd en ontvingen 24 mensen de gebruikelijke zorg, zij vormden de controlegroep. Alle 53 deelnemers aan het onderzoek hebben individuele doelen vastgesteld op gebied van het kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Zij scoorden de ervaren uitvoering en tevredenheid  met de Canadian Occupational Performance Measure (COPM). Ook werd de loopafstand gemeten  met de zes minuten looptest en werd de impact van vermoeidheid gemeten  met de Checklist Individual Strength (CIS-fatigue).

Resultaten
Bij aanvang en direct na de Energiek behandeling, die 16 weken duurt, werd de mate van sociale participatie gemeten met de COPM-Uitvoering (COPM-U) score en COPM-Tevredenheid (COPM-T) score. Beide zijn significant verbeterd in de behandelgroep ten opzichte van de controlegroep. Er was een gemiddelde verbetering van 1.7 punten (95%CI: 0,99 – 2,39, p <0,001) voor de COPM-U en een gemiddelde verbetering van 2.1 punten (95%CI: 1,21 – 2,95, p <0,0001) voor de COPM-T. Het verschil in de gelopen afstand bij de behandelgroep ten opzichte van de controlegroep was significant verschillend met 31 meter (p=0.00073) ten gunste van de behandelgroep. Na drie en elf maanden follow-up werden de gunstige effecten op sociale participatie en uithoudingsvermogen behouden. Het verschil in vermoeidheid bij de behandelgroep was ten opzichte van de controlegroep 2,2 punten minder op de schaal met een bereik van 8 tot 56. Dit verschil is statistisch niet significant maar laat wel een trend zien (p=0,08).

Deze publicatie maakt onderdeel uit van het promotietraject van Yvonne Veenhuizen, ergotherapeute en promovenda van het RadboudUMC. Revalidatieartsen Anita Heeren en Nicole Voet en ergotherapeute Bianca van Keulen van Klimmendaal hebben meegeschreven aan dit artikel.

*Veenhuizen Y, Cup EHC, Jonker MA, Voet NBM, van Keulen BJ, Maas DM, et al. Self-management program improves participation in patients with neuromuscular disease: A randomized controlled trial. Neurology. 2019;93(18):e1720-e31

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook