Tekstgrootte: Voorkeuren

18-09-2020Start onderzoek met virtual reality bij COVID-19 patiënten

Afbeelding: COVREHAB

Binnen revalidatiecentrum Klimmendaal gaat een onderzoek starten naar de inzet van Virtal Reality bij COVID-19 patiënten, genaamd ‘COVRehab’. Het Radboudumc en SyncVR Medical hebben samen het programma COVID Virtual Revalidation ontwikkeld. Dit programma biedt virtual reality (VR) toepassingen voor de fysieke en mentale revalidatie van (post-IC) COVID-19 patiënten. Zij kunnen de oefeningen zowel in het revalidatiecentrum als thuis doen en worden op afstand gemonitord. Het onderzoek wordt geleid door professor Harry van Goor (afdeling heelkunde Radboudumc) en Bart Staal (afdeling IQ Healthcare Radboudumc en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en uitgevoerd door Merlijn Smits en Linda Garms (afdeling heelkunde Radboudumc).
 
Virtueel revalideren
In het COVID Virtual Revalidation programma zit een pakket van VR-toepassingen die patiënten ondersteunen in hun revalidatie van COVID-19 door middel van bewegings-, ademhalings-en ontspanningsoefeningen, en ‘serious games’ om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Behandelaren monitoren de patiënten zowel in het revalidatiecentrum als op afstand om hun voortgang te volgen. Zo kunnen zij zien hoe de patiënten hun bewegingsoefeningen uitvoeren, met welke duur en welke invloed de oefeningen hebben op de long en hartfunctie.  

Langdurige revalidatie nodig
Veel COVID-19 patiënten, zowel met als zonder IC-opname, lijken langdurig fysiek en mentaal te moeten revalideren. Er is een voorkeur om deze zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt aan te bieden. De roep om meer en betere telehealth en e-health methoden neemt toe om patiënten op afstand te ondersteunen in hun revalidatie en zorgverleners te ontlasten. Het programma COVID Virtual Revalidation beantwoordt hiermee aan de behoefte van patiënt en zorgverlener om adequaat en verantwoord zorg te bieden dichtbij huis.

Samenwerking
Bij de ontwikkeling van het programma is een grote groep deskundigen betrokken. Naast het Radboudumc en SyncVR Medical wordt samengewerkt met een tiental fysiopraktijken in de regio Zuid-Oost Nederland.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook