Tekstgrootte: Voorkeuren

22-12-2015Start onderzoek internetbehandeling patiënten met NAH en vermoeidheid

RMC Groot Klimmendaal is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van internetbehandeling voor patiënten met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en vermoeidheidsklachten in samenwerking met de  Universiteit Leiden en de  Radboud Universiteit Nijmegen. De patiënten en behandelaren die deelnemen aan dit onderzoek zijn afkomstig van RMC Groot Klimmendaal en de promotor van het onderzoek is Luciano Fasotti, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de RUN en klinisch neuropsycholoog binnen de organisatie.

Yvonne Maas, researcher  van de Universiteit Leiden en uitvoerder van dit onderzoek vertelt enthousiast over het onderzoek: “Voor patiënten met NAH en ernstige vermoeidheidsklachten is het vaak zeer intensief en belastend om voor alle behandelingen op en neer te moeten reizen. Daarom hebben we gezocht naar een manier om  een kwalitatief hoogwaardige behandeling te  geven met minder reistijd voor de patiënt. Hierdoor kwamen we al snel op het internet uit. Het is de bedoeling dat de huidige face to face behandelingen worden gecombineerd met een aantal internetbehandelingen. Hoeveel van de behandelingen binnen het complete traject via internet gebeuren, wordt nog onderzocht.”

De voordelen van internetbehandeling
De patiënt hoeft tijdens het behandeltraject in deze onderzoeksfase in totaal minder vaak op en neer te reizen voor zijn behandelingen. Dit staat niet alleen garant voor een betere omgang  met vermoeidheid, maar werkt ook kostenbesparend. De digitale hebben dus een direct effect op de portemonnee van de patiënt.

Yvonne Maas voegt toe: ‘Op dit moment onderzoeken we een behandelcyclus van twaalf sessies die bestaat uit vier face to face behandelingen en acht online behandelingen via  internet. Tijdens deze onderzoeksfase krijgen patiënten ook huiswerkopdrachten mee. Dit zijn opdrachten die ze eerst oefenen tijdens de face to face behandeling. De opdrachten zijn zowel mentale als  lichamelijke activiteiten, zoals het maken van een dagplanning of een lange wandeling. Zo kan de patiënt geleidelijk inzicht verwerven  in het verband tussen zijn  activiteiten en de vermoeidheid.’

Het onderzoek wordt onder andere uitgevoerd via een focusgroep. Binnen die  groep worden  mensen gevraagd naar hun percepties, ideeën en meningen over de internetbehandeling.

Wat levert het onderzoek naar internetbehandeling op?
De onderzoekers hopen met dit onderzoek naar internetbehandeling een nieuwe vorm van behandelen te introduceren  die als prettig wordt ervaren door patiënten met NAH en vermoeidheidsklachten. De nieuwe behandelvorm zal op termijn na evaluatie binnen RMC Groot Klimmendaal worden toegepast.

Het onderzoek is gesubsidieerd door het Revalidatiefonds en het Johanna Kinderfonds.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook