Tekstgrootte: Voorkeuren

25-10-2019Slaap: een belangrijke factor in het revalidatieproces

Afbeelding: robert

Ergotherapeuten hebben een toenemende interesse en aandacht voor slaapproblematiek. Dit past bij de maatschappelijke ontwikkelingen die wijzen op toenemende slaapproblemen bij Nederlanders. Slaap is van invloed op functies zoals leerprocessen, geheugen, emotionele processen, gedrag en fysiek herstel. Slaap- en vermoeidheidsklachten hebben nogal wat impact op het dagelijks leven.

Robert David van der Veen, ergotherapeut bij Klimmendaal, deed onderzoek naar slaap(problemen). In deze studie onderzocht hij de relatie tussen slaap(problemen) en de invloed daarvan op het dagelijks leven.

Robert David van der Veen: “In mijn onderzoek naar de effecten van slaapproblemen op het dagelijks functioneren heb ik ontdekt dat verstoorde slaap ook verstoringen op bijna alle vlakken van het leven veroorzaakt. Hierbij valt te denken aan minder goed geheugen of aandacht wat vervolgens invloed heeft op je vermogen om te studeren of te werken, minder in je vel zitten maar ook minder  snel herstellen na/tijdens ziekte.

Voor de ergotherapie is dit belangrijke informatie. Dit omdat binnen de ergotherapie gekeken wordt of je door je handelen (activiteiten) aan te passen toch nog kan deelnemen aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. Een groot onderdeel hiervan in mijn werk is hoe het balans is tussen de dingen die je móet doen en die je wíl doen. Veel patiënten zijn zoekende naar een nieuw balans tijdens of na een ziekte of een beperking. Vaak gaat alle energie en tijd naar verplichtingen als werk en huishouden, en wordt er ingeleverd op activiteiten die mensen graag willen doen zoals sociale activiteiten of hobby’s, sporten en zeker ook slaap.

Slaap wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad terwijl het een belangrijk factor in iemands herstel kan zijn. Een ergotherapeut is uitermate geschikt om hiernaar te kijken door zijn overzicht over de dagelijkse bezigheden en het balans (of disbalans) hierin.

Gelukkig krijgt het onderwerp slaap de laatste jaren steeds meer aandacht binnen de ergotherapie. Binnen Klimmendaal zijn we al vervolgonderzoek gestart naar hoe we interventies rondom slaap en slaaphygiëne een plek kunnen geven binnen de revalidatiezorg. Juist voor complexe aandoeningen als bijvoorbeeld chronische pijn of niet Aangeboren Hersenletsel is slaap een belangrijke factor binnen het revalidatieproces."

Lees hier het artikel dat Robert van der Veen samen met Ton Satink, hoofddocent Ergotherapie en onderzoeker bij de HAN, schreef over de relatie tussen ergotherapie en slaap voor Ergotherapie Magazine.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook