Tekstgrootte: Voorkeuren

07-07-2017Revalideren met FSHD

Revalideren met FSHD

FSHD (Facioscapulohumerale Dystrofie) is een van de meest voorkomende spierziekten. Het is een ziekte die mensen treft bij dagelijkse activiteiten, waardoor het leven topsport wordt. Revalidatiearts en onderzoeker Nicole Voet van Klimmendaal vertelt hierover in deze korte film op Youtube.

Mensen met FSHD kunnen afhankelijk worden van een rolstoel. Vaak begint de aandoening met verlies van kracht van de gezichtsspieren waarna dit zich naar de schouders en bovenarmen uitbreidt. Kenmerkend is een uitdrukkingsloos gezicht. Welk effect dat kan hebben, is te zien in deze film, waarbij een cabaretier het publiek maar niet aan het lachen krijgt. De voorstelling werd onlangs georganiseerd door het Prinses Beatrix Fonds.

‘Actief blijven is van groot belang’
Nicole Voet promoveerde vorig jaar op het onderwerp en ontdekte dat bewegen effectief is bij FSHD. Op die manier kan de vermoeidheid verminderen en de ziekteprogressie worden geremd. Nicole Voet: “Dat een toename van activiteit ook zou zorgen voor een afremming van de toename van vervetting in de bovenbeenspieren van FSHD was zelfs voor mij een onverwacht resultaat. Dit heeft dan ook voor beroering in de medische wereld gezorgd. Aanvankelijk werd dit resultaat niet geloofd. De medische wereld moest wennen aan de omslag in denken. Nog niet heel lang geleden was men bang voor overbelasting door bewegen bij patiënten met een spierziekte. Door mijn onderzoek weten we nu dat actief blijven van groot belang is voor het welbevinden van patiënten met FSHD.” Sinds haar promotie zet Nicole Voet haar onderzoek naar neuromusculaire aandoeningen onverminderd voort. Zij combineert de werkzaamheden met haar werk als revalidatiearts bij Klimmendaal.

Revalideren met FSHD
Mensen met FSHD kunnen met uiteenlopende klachten terecht bij Klimmendaal. Onze revalidatiespecialisten voorzien in speciale behandelprogramma’s waardoor patiënten beter leren om te gaan met hun ziekte en de steeds groter wordende beperkingen die daarbij horen. Ze leren op de juiste manier te bewegen en activiteiten en handelingen op alternatieve wijze uit te voeren. Ook krijgen ze ondersteuning bij de keuze van hulpmiddelen. Vraag uw specialist of huisarts om meer informatie over revalideren met FSHD bij Klimmendaal.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook