Tekstgrootte: Voorkeuren

25-06-2018Promotieonderzoek geheugenklachten ouderen

Promotieonderzoek geheugenklachten ouderen

Vandaag is Nikita Frankenmolen, psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog bij Klimmendaal, gepromoveerd op haar proefschrift ‘Don’t forget to grow old, memory strategies in aging’. De afgelopen jaren heeft zij gewerkt aan haar promotieonderzoek binnen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Ouderen profiteren van geheugenstrategietraining
Geheugenklachten vallen onder de meest voorkomende klachten bij ouderen. Ondanks dat een achteruitgang in het geheugen bij het ouder worden hoort, leidt het bij een kwart van de ouderen tot problemen in het dagelijks leven.

In haar promotieonderzoek deed Nikita onderzoek naar het gebruik van geheugenstrategieën bij veroudering. Daarnaast heeft zij het effect van een geheugentraining voor ouderen met geheugenklachten onderzocht. In deze training werd de deelnemers geheugenstrategieën aangeleerd, om toe te passen in het dagelijks leven. Voorbeelden van strategieën zijn het gebruik van hulpmiddelen (o.a. agenda), ezelsbruggetjes en je goed concentreren. Dit werd vergeleken met een vorm van brain training, waarin deelnemers alleen geheugentaken oefenden, maar geen strategieën aangeleerd kregen. Uit het onderzoek bleek dat ouderen meer profiteren van strategietraining dan van brain training, met name in het dagelijks leven. Tot zes maanden na de strategietraining liet driekwart van de deelnemers een betekenisvolle vooruitgang zien in het functioneren in het dagelijks leven. De geheugenstrategietraining draagt daarmee bij aan een betere behandeling van geheugenklachten bij ouderen.

Nikita Frankenmolen werkt als psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij Klimmendaal Revalidatiespecialisten, locatie Heijenoordseweg. Na het behalen van haar masterdiploma Gezondheidszorgpsychologie (2013) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen deed zij als promovendus binnen het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour onderzoek naar strategiegebruik en geheugenstrategietraining bij ouderen.

N.B. In een interview op NPO Radio 5 vertelde Nikita op 27 juni jl. over het verschil tussen geheugentraining en geheugenstrategietraining en geeft ze ook een aantal handige tips. Beluister het interview op https://bit.ly/2tCRyMN

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook