Tekstgrootte: Voorkeuren

23-11-2018Onderzoek naar neglect op de GRAIL

De GRAIL

Recent is binnen Klimmendaal Arnhem, locatie Heijenoordseweg, een onderzoek gestart op de GRAIL, voor mensen met een CVA (beroerte) in de rechter hersenhelft die zijn opgenomen voor revalidatiebehandeling.

De GRAIL is een virtual reality systeem en bestaat uit een loopband, optische bewegingsregistratie met een camerasysteem en 180° rond scherm. Met de GRAIL kan een virtuele omgeving geprojecteerd worden waarin allerlei oefeningen staand en lopend verricht kunnen worden, waarbij alle bewegingen nauwkeurig kunnen worden vastgelegd.

Mensen met neglect nemen een zijde van hun omgeving of lichaam niet goed waar, waardoor ze voorwerpen aan die zijde bijvoorbeeld niet zien, of niet al het verkeer goed zien aankomen. Op dit moment wordt neglect getest met allerlei taken met pen en papier in de nabijheid van de persoon (dit noemen we nabije of peripersonele ruimte). Echter in de praktijk merken we dat patiënten met een CVA deze testen soms goed maken, maar toch dingen in hun omgeving lijken te missen die juist wat verder weg zijn. Dan kan er sprake zijn van neglect in de extrapersonele ruimte. Met dit onderzoek wordt een nieuwe meetmethode op de GRAIL getest, waarbij we willen kijken hoe goed en betrouwbaar dit instrument neglect in de extrapersonele (verre ruimte) meet.

De schattingen hoe vaak een neglect in de extrapersonele ruimte werkelijk voorkomt, lopen sterk uiteen. Er is nog geen meetinstrument dat deze vorm van neglect goed kan vastleggen. We hopen dat het nieuwe meetinstrument dat we gaan testen, deze vorm van neglect wel goed kan vastleggen. Daarnaast willen we kijken hoe vaak neglect in de extrapersonele ruimte voorkomt bij patiënten met een CVA. Moeten we hier niet veel alerter op zijn? En is er misschien toch een vergelijking mogelijk met de huidige testen met pen en papier? Met deze laatste paar vragen gaan we specifiek op Klimmendaal aan de slag.

We hopen met dit onderzoek beter het neglect in de extrapersonele ruimte bij patiënten met een CVA te kunnen opsporen en vastleggen, met als uiteindelijke doel om deze groep beter en gerichter te kunnen behandelen en begeleiden.

In de vlog van revalidatiearts Nicole Voet wordt het begrip neglect nader toegelicht. Zie https://www.youtube.com/watch?v=_dOFfV3Q9O8&feature=youtu.be

Dit onderzoek is opgezet vanuit het revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn en wordt uitgevoerd in meerdere revalidatiecentra waaronder ook revalidatiecentrum Klimmendaal. In Klimmendaal vindt nog een extra deelonderzoek plaats. Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact op met Nikita van Schijndel, revalidatiearts in opleiding, via n.vanschijndel@klimmendaal.nl.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook