Tekstgrootte: Voorkeuren

16-01-2020Onderzoek naar logopedische behandeling van eet- en spraakproblemen bij kinderen met een spierziekte

Afbeelding: Mieke Kooi2

In december zijn zeventien logopedisten van verschillende revalidatiecentra en ziekenhuizen van start gegaan met de tweede ronde van een consensus onderzoek naar logopedische behandeling van dysfagie (eetproblemen) en dysartrie (spraakproblemen) bij kinderen met een spierziekte.

Ze hebben een uitdagende klus voor de boeg: het beoordelen van de geschiktheid van adviezen en oefeningen aan de hand van hun eigen ervaringen, de ervaringen van collega-logopedisten en aan de hand van de beschikbare literatuur.

Mieke Kooi, logopedist en onderzoeker bij revalidatiecentrum Klimmendaal en het Radboudumc: “Dit is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een overzicht voor therapie, waarmee collega’s in het werkveld straks onderbouwde beslissingen kunnen maken over het geven van adviezen en oefeningen. Uit het eerste deel van mijn promotieonderzoek weten we dat problemen met kauwen, slikken en spraak veel voorkomen bij kinderen met een spierziekte (kauw/slikproblemen: 47%, spraakproblemen 32%). Over behandeling bij deze groep kinderen is nog weinig bekend en dit onderzoek is een eerste stap. In maart 2020 volgt nog een consensus-bijeenkomst van alle experts waarop wordt gestemd over de items voor het interventie-overzicht.”

Mieke Kooi voert haar onderzoek uit in samenwerking met revalidatiearts Nicole Voet van Klimmendaal Revalidatiespecialisten en het Radboudumc en onderzoekers van de afdelingen neurologie en revalidatie van het Radboudumc met ondersteuning door het Johanna Kinderfonds en de Janivo Stichting.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook