Tekstgrootte: Voorkeuren

13-09-2019Onderzoek naar behandeling van slaapproblemen bij NAH

Afbeelding: Posterpresentatie Louise Pilon Slaapmodule

Op 5 september heeft Louise Pilon een poster gepresenteerd op het Federation of the European Societies of Neuropsychology (FESN) congres in Milaan over het effect van een kortdurende slaapmodule bij revalidanten met NAH.

Louise Pilon loopt een onderzoeksstage bij Klimmendaal Arnhem in het kader van het Honours programma Psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen onder begeleiding van Dr. Nikita Frankenmolen en Dr. Dirk Bertens. Haar onderzoek richt zich op het effect van een kortdurende behandeling van slaapproblemen bij mensen met NAH.

Het is een lopend onderzoek, waarbij ze de tussentijdse resultaten heeft gepresenteerd van zestien revalidanten in de chronische fase na hersenletsel. De helft van de revalidanten kreeg direct de slaapmodule in aanvulling op hun reguliere revalidatietherapie en de andere helft stond eerst zes weken op een wachtlijst voordat ze met de slaapmodule konden starten. Intussen volgde de wachtlijst groep wel de reguliere revalidatietherapie.

Tussentijdse resultaten laten zien dat de revalidanten die direct de slaapmodule hebben gevolgd een significant betere kwaliteit van slaap rapporteren en minder angst- en depressieve klachten hebben dan de revalidanten uit de wachtlijstgroep. Tot nu toe is er nog geen verschil gevonden tussen de groepen wat betreft vermoeidheidsklachten of cognities over de slaap.

We hopen komend jaar dezelfde of meer positieve resultaten te vinden bij een grotere groep revalidanten. De slaapmodule lijkt tot op heden een mooie aanvulling te zijn op de revalidatiebehandeling voor mensen met NAH.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook