Tekstgrootte: Voorkeuren

18-12-2015Nieuw: multidisciplinaire controle bij NMA

multidisciplinaire controle bij NMA

In september is het NMA-behandelteam van RMC Groot Klimmendaal gestart met een multidisciplinaire controle van patiënten met een neuromusculaire aandoening (NMA). Dit is een extra controle door een aantal behandelaren tezamen uit het team, die voorheen alleen door de revalidatiearts werd uitgevoerd. Het grote voordeel van deze multidisciplinaire controle is dat de teamleden hun expertises en competenties met elkaar kunnen delen en zo de controle optimaliseren.

Wat houdt de neuromusculaire controle in?
De multidisciplinaire controle bestaat uit diverse metingen en testen die de behandelaren om en om uitvoeren gedurende één dag. Het is een controle die in korte tijd de huidige status van de patiënt in kaart brengt. Patiënten verblijven tijdens de controle de gehele dag op een eigen kamer waardoor ze tussendoor rust kunnen nemen. Aan het eind van de dag bespreekt het behandelteam samen met de revalidatiearts alle bevindingen. Patiënten krijgen op basis daarvan de uitslag en een persoonlijk advies, dat kan bestaan uit een gerichte doorverwijzing of een compleet revalidatietraject.

Wat zijn neuromusculaire aandoeningen?
Neuromusculaire aandoeningen zijn aandoeningen van de spieren en van de zenuwen die de spieren aansturen. Neuromusculaire ziektes worden ook wel spierziekten genoemd. Omdat echter bij veel neuromusculaire aandoeningen meer lichaamsweefsels betrokken zijn dan spieren, is gekozen voor de term neuromusculaire aandoeningen. Er zijn veel verschillende neuromusculaire aandoeningen bekend. Afhankelijk van de manier van indelen, zijn er wel 200 tot 600 vormen van deze aandoening.

Prettige ervaringen van patiënten en het team
De multidisciplinaire controle wordt binnen RMC Groot Klimmendaal nu ruim twee maanden toegepast en het blijkt dat zowel de patiënten als de leden van het behandelteam de multidisciplinaire controle ervaren als klantgericht, efficiënt en vernieuwend! Ook de teammanager van het Expertisecentrum Volwassenen is erg enthousiast over de multidisciplinaire controle: ‘Wij zien het als  taak om onze dienstverlening aan te passen op de behoefte van onze patiënt. Deze behoefte hebben wij goed inzichtelijk kunnen maken door ons contact met patiënten en diverse praktijkervaringen. Neuromusculaire aandoeningen gaan vaak gepaard met beperkingen op het gebied van belasting en belastbaarheid. Ik ben erg trots op het behandelteam en de wijze waarop dit product tot stand is gekomen!’

Indien patiënten in aanmerking willen komen voor de multidisciplinaire controle van ons NMA-team kunnen zij voor een verwijzing terecht bij hun behandelend arts.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook