Tekstgrootte: Voorkeuren

05-09-2018Nicole Voet spreekt op dansgala Free To Move

Nicole Voet spreekt op dansgala Free To Move
Foto: Wendy van Bree

Op donderdag 30 augustus jl. organiseerde het Prinses Beatrix Spierfonds in samenwerking met Holland Dance Festival de zesde editie van het dansgala Free To Move in een uitverkocht Zuiderstrandtheater in Scheveningen.

De top van de Nederlandse dans zette zich opnieuw belangeloos in voor de strijd tegen spierziekten. Meer dan 1000 bezoekers zagen een spetterende voorstelling die in het teken stond van bewegen en bewogen worden. Dansen symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen – een vrijheid die voor mensen met een spierziekte niet vanzelfsprekend is. Daarom kwam de opbrengst van deze avond ten goede aan onderzoek naar spierziekten.

Tijdens deze voorstelling werd revalidatiearts en onderzoeker Nicole Voet geïnterviewd door Samuel Wuersten, artistiek directeur van het Holland Dance festival over haar “drive” als onderzoeker. Ze gaf het publiek een kijkje in haar leven als revalidatiearts-onderzoeker. Voet is in 2016 gepromoveerd op een studie naar het effect van fietstraining en cognitieve gedragstherapie bij de spierziekte Facioscapulohumerale dystrofie (FSHD). Haar onderzoek werd mede gesubsidieerd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

FSHD is een progressieve spierziekte, waarbij ernstige vermoeidheid een groot probleem is. Een logische reactie op vermoeidheid is minder bewegen, maar in haar promotieonderzoek ontdekte Voet dat beweging juist goed is. Door training neemt de vermoeidheid af en werd zelfs de ziekteprogressie afgeremd.

Na afloop van de voorstelling voerde Hare Majesteit Prinses Beatrix een gesprek met Nicole en collega onderzoekers. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van het naar haar vernoemde spierfonds. Zij is erg betrokken bij het fonds, en ook mede-initatiefnemer van het Muscles2Meet symposium, dat wordt georganiseerd om jonge onderzoekers te simuleren in het verrichten van onderzoek bij spierziekten.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook