Tekstgrootte: Voorkeuren

28-09-2018Mieke Kooi spreekt over slikproblemen op ESSD-congres

Afbeelding: Mieke Kooi ESSD-congres_bewerkt

Logopediste Mieke Kooi spreekt vandaag op het jaarlijkse internationale congres van de European Society for Swallowing Disorders (ESSD). Zij gaat in Dublin vertellen over het onderzoek dat Klimmendaal in samenwerking met het Radboudumc deed. Dit onderzoek ging over het voorkomen van slikproblemen bij kinderen met een spierziekte.

Mieke: “Kinderen met een spierziekte hebben spierzwakte, vaak ook in de spieren die nodig zijn voor kauwen en slikken. Uit mijn onderzoek bij 299 Nederlandse kinderen met een spierziekte is gebleken dat 47% problemen heeft met kauwen en/of slikken, ook bij type spierziekten waarbij helemaal niet bekend is dat ze kauw/slikproblemen geven. De gevolgen kunnen echter groot zijn, zoals verslikken, ondergewicht en longontstekingen. We pleiten dan ook voor screening naar deze problemen bij alle kinderen met een spierziekte.”

Wilt u meer lezen over dit congres? Kijk dan op de website van het congres.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook