Tekstgrootte: Voorkeuren

21-06-2019Maartje op Maandag #6

Afbeelding: Ontwerp zonder titel

Maartje Oppeneer vertelt in een wekelijkse blog over haar revalidatie na een hersenbloeding. Eerder gepubliceerde blogs leest u hier.

Nieuw leven

Vandaag besefte ik voor het eerst dat mijn leven blijvend is verandert. Dat ik een leven heb voor mijn hersenbloeding en dat er een nieuw leven is na de hersenbloeding. Ik ben in een trein gestapt die maar bleef rijden zonder te stoppen bij een station waar je even op adem kan komen. Er was geen tijd om iets te verwerken of het volgende diende zich alweer aan. Nu de trein al meer dan drie maanden onderweg is, krijg ik heel af en toe even de tijd om uit het raampje achterom te kijken.

Op dat moment dringt het opeens door. Ik word even stil gezet bij wat ik al heb overwonnen en bij alle stappen die ik nog moet maken. Ik begon aan deze lange rit vol goede moed. Misschien een klein beetje naïef zelfs. Na het ziekenhuis zou ik binnen een paar weken weer zijn hersteld en mijn oude leven weer hebben opgepakt.  Viel dat even tegen. Keer op keer werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Maar elke keer vond ik weer het vertrouwen terug.

Inmiddels heb ik geleerd dat ik mijn oude leven moet loslaten. Wat ik terug ga krijgen is nog de vraag. Of ik ooit weer kan werken, auto rijden of fietsen daar kan niemand op dit moment antwoord op geven. Dat is eng. Want alle vertrouwde ‘zekerheden’ zijn opeens onzeker geworden. Tot nu toe ben ik ervan uit gegaan dat het allemaal weer goed zou komen. Door vallen en opstaan heb ik inmiddels geleerd dat het ook goed komt,  maar misschien niet helemaal op de manier die ik tot nu toe voor ogen had.

Mijn leven is verandert. In plaats van te kijken naar wat ik had, heb ik geleerd te kijken  naar wat ik nu heb. Ik heb al zoveel inspirerende en krachtige mensen mogen ontmoeten. Ik heb geleerd hoe sterk ik zelf ben. Ik heb ervaren hoeveel bijzondere mensen ik in mijn omgeving heb die er onvoorwaardelijk voor mij zijn. En ik heb mogen leren wat het echt betekend om dankbaar te zijn en om in elke situatie het positieve eruit te halen. Dit zijn onbetaalbare, bijzondere, waardevolle lessen.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook