Tekstgrootte: Voorkeuren

07-06-2019Maartje op Maandag #4

Afbeelding: Ontwerp zonder titel

Maartje Oppeneer vertelt in een wekelijkse blog over haar revalidatie na een hersenbloeding. Eerder gepubliceerde blogs leest u hier.

Fietsen

Het wordt steeds duidelijker welke doelen ik ga halen en welke doelen ik bij moet gaan stellen. Aan het begin van het revalidatietraject wordt er gevraagd wat ik uiteindelijk wil bereiken. Daar hoefde ik niet over na te denken, dat was makkelijk! Ik had meteen een paar duidelijke doelen voor ogen. Één daarvan was, fietsen. Een in mijn ogen makkelijk te bereiken doel en het zou mij een hoop vrijheid terug geven.

Toch is dit een geval van makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn balans houden en meerdere dingen tegelijk kunnen doen is opeens erg ingewikkeld geworden. Waar ik tot nu toe ervan uit ben gegaan dat ik straks weer ‘gewoon’ op mijn fiets stap, is nu de vraag of dat wel gaat lukken. Subtiel laten de therapeuten en de arts een paar keer woorden vallen als helm, elektrische ondersteuning en driewieler. Bij het horen van die woorden moet ik wel een paar keer slikken. Dat was niet wat ik had voorgesteld.

Ik vertel de fysiotherapeut dat ik de opties nog open wil houden, maar er niet om sta te springen. Eenmaal thuis besluit ik niet in problemen te denken, maar in oplossingen. Als ik wel op een driewieler kan fietsen, dan kan ik ook op een bakfiets fietsen. Minder gênant en nog handig ook. Iets wordt pas onmogelijk als je zelf alle mogelijkheden uitsluit. 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook