Tekstgrootte: Voorkeuren

29-03-2021Klimmendaal organiseert online refereeravond

Afbeelding: refereeravond Klimmendaal

Op 13 april organiseert Klimmendaal een online refereeravond over cognitieve stoornissen en (neuro)psychologische behandelingen bij neuromusculaire aandoeningen.

Wie had ooit gedacht dat we twee jaar op een rij noodgedwongen een digitale regionale refereeravond zouden organiseren? Digitaal refereren heeft veel nadelen, maar ook voordelen, zo hebben we ditmaal een internationale spreker. Dr. Christopher Graham is klinisch psycholoog, werkzaam bij de Queen’s University van Belfast. Hij zal de resultaten van zijn promotieonderzoek aan het King’s College in London en zijn huidige projecten toelichten, over Acceptance & Commitment Therapy (ACT) bij patiënten met een neuromusculaire aandoening (NMA). Hij vertelt tevens waarom hij enkele jaren geleden bewust koos voor ACT als interventie bij NMA.

Professor Hans Knoop, klinisch psycholoog, werkzaam in het Amsterdamumc, vertelt over de effecten van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij patiënten met NMA. In zijn behandelingen en onderzoeken richt hij zich op de persoon die de ziekte heeft, pleit hij voor ziekte overstijgende behandelingen van vermoeidheid, pijn en distress, en neemt daarin de rol van gedragsfactoren mee.

Daarnaast zullen we deze avond meer te weten komen over de aanwezigheid van cognitieve stoornissen bij kinderen en volwassenen met Myotone Dystrofie en de groeiende mogelijkheden van psychologische behandelingen. Kees Okkersen, neuroloog CWZ Nijmegen, zal de resultaten toelichten van de OPTIMISTIC trial, waarin het effect van CGT in combinatie met training werd onderzocht bij Myotone Dystrofie type I. de mate van compliance in deze trial was onverwacht hoog, we leren wat daarin de succesfactor is. Kees zal kort wat vertellen over cognitieve stoornissen bij volwassenen met Myotone Dystrofie type I, en Hilde Braakman, kinderneuroloog Radboudumc, sluit de avond af door dit onderwerp te belichten bij kinderen met myotone dystrofie type I.

De avond is een mooie afspiegeling van de integrale thema’s van wetenschappelijk onderzoek binnen Klimmendaal. Bekijk het hele programma hier.

Voorzitter: Dr. N.B.M. Voet, revalidatiearts Klimmendaal/ Radboudumc en medisch manager Klimmendaal
Datum en tijd: dinsdag 13 april, 19:30 tot 21:40
Locatie: online, interactief via Clickmeeting (vooraf aanmelden verplicht bij secr_zm@klimmendaal.nl), livestream via Youtube
Accreditatie: aangevraagd bij de VRA

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook