Tekstgrootte: Voorkeuren

23-06-2019Klimmendaal onderzoekt nieuwe test bij overprikkeling na hersenletsel

Afbeelding: Dirk Bertens

Zondag 23 juni is door hersenletsel.nl uitgeroepen tot 'Nationale dag van de overprikkeling'. Overprikkeling komt vaak voor bij mensen met hersenletsel. Zij ervaren dat alle prikkels (even) hard binnenkomen en niet meer worden gefilterd. Hierdoor worden drukke situaties met bijvoorbeeld veel geluiden en licht als problematisch ervaren.

Problemen met selectieve aandacht
Dirk Bertens, GZ-psycholoog in opleiding tot specialist klinische neuropsychologie: "Klimmendaal Revalidatiespecialisten draagt met wetenschappelijk onderzoek bij aan betere diagnostiek en behandeling van dit soort problemen. Binnen het wetenschappelijk onderzoek wordt overprikkeling vertaald als 'problemen met de selectieve aandacht'. Onze 'selectieve aandacht' zorgt ervoor dat we onze aandacht kunnen richten op belangrijke stimuli (bijvoorbeeld een gesprekspartner) terwijl we gelijktijdig onbelangrijke stimuli (bijvoorbeeld de omgevingsgeluiden) automatisch wegfilteren of negeren.

Nieuwe neuropsychologische test
Naast een brain-game, gericht op het trainen van de selectieve aandacht, doen we op het moment onderzoek naar een aangepaste neuropsychologische test om selectieve aandacht beter te kunnen meten. Deze computertest is gebaseerd op een 'volgehouden aandachtstaak', maar er zijn prikkels in de vorm van geluiden en knipperende achtergrondkleuren aan toegevoegd. Deelnemers moeten zich richten op de taak en de onbelangrijke prikkels negeren.

Verwachte uitkomst
We verwachten dat personen met selectieve aandachtsproblemen meer fouten maken op deze test. Zodra het onderzoek is afgerond weten we of deze test gebruikt kan worden om overprikkeling beter in kaart te brengen."

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook