Tekstgrootte: Voorkeuren

22-06-2018Klimmen Tegen MS - ... Met Somer op de berg!

Klimmen Tegen MS - ... Met Somer op de berg!

Alice Somer, voormalig patiënt bij Klimmendaal, heeft MS. Samen met haar team heeft zij op 10 juni deelgenomen aan Klimmen Tegen MS. Wij blikken samen met haar terug op deze bijzondere dag.

'Op 10 juni ging team: ‘Somer op de Berg’ de strijd aan met de Mont Ventoux voor een MS-vrije wereld! Het was een heerlijke week in de Provence; van 2 tot 11 juni zaten we in een fijne B&B niet ver van Bedauin en Sault; de startplaatsen voor het grote evenement Klimmen Tegen Ms.

In de aanloop ernaartoe waren er wisselende voorspellingen over het weer, het zou gaan regenen op 10 juni. Ook onweer en hitte zouden spelbreker voor het evenement kunnen zijn. Spannend dus.

Voor mij werd in de laatste weken voor vertrek wel helder dat de hele tocht lopen niet zou gaan lukken. Teveel pijn in mijn been. Van de wens om de halve, misschien een kwart van de 28 km omhoog te lopen, sneuvelde steeds meer. De neuroloog en verschillende fysio’s hebben naar mijn rechterbeen gekeken, eraan gevoeld,  erin geknepen en testjes gedaan. Van spasme tot schub, van overbelasting tot neuropathie, alle mogelijkheden passeerden de revue om uit te komen bij een ‘voetheffersparese’. Wederom was het incasseren dat MS voor altijd mijn spelbreker zal zijn. Dat het mij altijd moeite zal blijven kosten om de dingen voor elkaar te krijgen, zoals ik ze had bedacht en fijn vind. Om uiteindelijk na verloop van weken maar gewoon te accepteren dat het mij dwingt tot creativiteit, en dat ik langs omwegen toch mijn doel weet te bereiken.

Maar op het moment dat ik eigenlijk werd gedwongen af te zien van mijn oorspronkelijke uitdaging was het enige dat ik kon bedenken: ‘Daar gaan mijn negen maanden training... down the drain’. Uiteindelijk vertrek ik, gewapend met een brace om mijn onderbeen, naar Zuid-Frankrijk. De brace geeft steun en lijkt mij te gunnen om toch een -klein- deel van de klim naar boven af te leggen!

Op donderdag halen wij in Malusein de startbewijzen, het bruist daar al van de activiteiten, banners en goody-bags. Er komen sportievelingen met racefietsen aan de hand bij de kraampjes om nog wat sportattributen aan te schaffen. Er zijn lopers, gebruinde mensen die zich allemaal opgewekt aan het opladen zijn voor het evenement! Sommigen hebben die ochtend al een fiets klimtochtje naar de top in de benen zitten, ‘gewoon als training’. Er lopen een aantal vrijwilligers rond, zichtbaar en, naar later blijkt, ook onzichtbaar. Zij hebben een heel bijzonder en compleet evenement voorbereid en verzorgd.

Op de ochtend van de 10e verschijn ik samen met mijn vijf vrienden/teamgenoten aan de start in Sault. Het weer is goed. Niet te heet en het is droog; de stemming zit erin en het startschot klinkt, weg zijn ze...team #Met SomerOpDeBerg ging om 10 uur van start.

Op de grote dag zelf blijkt hoe onmisbaar, persoonlijk en betrokken de vrijwilligers zijn. Iedere sporter hebben ze in het vizier. Er zou niemand op de berg zijn die zij niet gezien hadden. Uitgeputte of geblesseerde sporters worden opgepikt met autootjes of busjes en wanneer er gebrek aan water of calorieën is, dan wordt dat direct aangevuld.  Op deze bijzondere dag mag ik onverwacht aansluiten bij de vrijwilligers van de verzorgings post Reynarde, zes km onder de top van de berg. De laatste stop voor de meest stijle klim van zes km. Ik krijg de verantwoording om te praten met de aankomende fietsers en lopers, ze te ondersteunen en supporten. Soms is er behoefte aan water, aan suikers, soms is het een stoel of gewoon niks. Er even staan en contact hebben. De sporters zijn gefocust, op hun sterkst en tegelijkertijd op hun kwetsbaarst, uitgeput, moe en in gevecht met hun lijf dat moet presteren.

Ook mijn eigen maten verschijnen vol adrenaline, maar al behoorlijk gesloopt, bij de verzorgingspost; na vijf uur lopen. Ik ben zo blij om ze te zien en om te voelen hoezeer ze dit ook voor mij doen. Die wetenschap geeft me vleugels! Ik geef ze voor hun laatste zware klus ,de klim van zes km naar boven, een laatste knuffel, een duwtje in de rug, een reepje en een fris gevulde bidon.

De fietsers die, na twee keer klimmen die dag, aankomen krijgen een heuse massage van een sportmasseur, verkoeling, medische ondersteuning; alles is er om ieder op zijn eigen manier te ondersteunen in de strijd naar boven. En een strijd was het.

Om 5 uur zie ik mijn maten boven op de berg. Ze hebben het volbracht. Of eigenlijk: Wij hebben het volbracht. Wij als team 'Met Somer op de Berg' hebben het geflikt... Ieder op ons eigen manier hebben wij op 10 juni gestreden voor een MS-vrije wereld!'

Mijn uitdaging van die dag was om mijn teleurstelling los te laten. En dat lukte!

Bent u benieuwd naar Alice's ervaringen bij Klimmendaal? Lees het hier.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook