Tekstgrootte: Voorkeuren

07-06-2018Klimmen tegen MS - ... Met Somer op de berg!

Klimmen tegen MS - ... Met Somer op de berg!
Alice (links) en het team

Alice Somer, voormalig patiënt bij Klimmendaal, heeft MS. Dat weerhoudt haar er niet van om in juni de Mont Ventoux te beklimmen om geld in te zamelen voor de strijd tegen MS. Wij volgen haar in haar voorbereiding.

'Afgelopen maandag zijn we vertrokken naar Frankrijk, mijn vriendin en ik!

Zondag is het 10 juni; de grote dag... dan gaan ‘we’ de Mont Ventoux beklimmen voor het evenement #KlimmentegenMS.

Vorige week was een confronterende week; ik kwam bij het revalidatiecentrum, bij de ergo- en de fysiotherapeut. Mijn idee was om met de fysio te bedenken wat ik zou kunnen doen aan de pijn die mijn rechterbeen al een behoorlijk tijdje teistert. Pillen, rust, tape en milde belasting had ik al geprobeerd. Bij de arts-assistent neurologie werd ik onlangs doorgelicht ,en verdacht van spasme en neuropathieën weggestuurd met laboratoriumpapieren en een tramadol recept. Hoe dan ook: Voor mij kwam die berg steeds dichterbij, maar tegelijkertijd leek die ook steeds verder weg. Eerst waren het nog vier, toen drie, toen twee weken en nu is het nog maar een paar dagen te gaan. Tot drie dagen voor vertrek bleef ik denken dat ik er op tijd klaar voor zou zijn.

BOEM... ‘Je hebt eenn hanentred’, zei de revalidatie-arts. Een wat? Ja dat: het betekent dat je je been te hoog optilt, omdat je voethef-spier niet meer voldoende werkt. Een klapvoet. Daar komt de pijn dus vandaan, iedere keer dat ik mijn voet neerzet krijgt de knie een dreun... en dat doet pijn. Aha. En nu? Ik kon het niet bedenken.

Dinsdagochtend kreeg ik van mijn fysio een stevige brace mee, voor aan mijn onderbeen met een voetje van Carbon in mijn schoen. Het zit fijn. Na de fysio stond er nog een uur "praten" bij mijn ergo op het rooster. Ik dacht het met haar te gaan hebben over de laatste tips, over met name mijn energieverdeling op de grote dag, de klim van 10 juni.

Het werd een goed gesprek; heel veel vragen, antwoorden en eye-openers. Op donderdag nog zo’n gesprek. En dan laat ze mij, tot mijn grote verbazing, de volgende woorden uitspreken:

“... Ik wil mijn lijf niet overbelasten door over mijn grenzen heen te gaan. Ja, ik ga wel met mijn vrienden naar Frankrijk en dat is super gezellig. Ik ben erbij, bij dit gave evenement en we hebben het voor elkaar gekregen om die ruim 2000 euro sponsorgeld te vergaren. En; Ik ben erbij, maar ik ben nu, op het moment supreme, fysiek niet in staat om die 23 km omhoog te klimmen. Zwaar vervelend en erg balen, want ondanks driekwart jaar training (5x per week sporten: zwemmen, fietsen, lopen en roeien) is het mislukt. Oh nee. Niet haalbaar...

Maar dat is óók MS. Juist en precies dát! Daarom is het zo nodig dat er op 10 juni aandacht is voor deze rot ziekte. Die zich iedere keer weer in een andere hoedanigheid manifesteert. Met al dat sponsorgeld kan nog meer onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van deze neurologische aandoening. Door er te zijn en me in te zetten, kan ik trots zijn op mijn team #... MetSomerOpDeBerg. En op mezelf...'

Wilt u meer lezen over Alice en haar klim tegen MS? Bekijk haar actiepagina hier.
Bent u benieuwd naar Alice's ervaringen bij Klimmendaal? Lees het hier.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook