Tekstgrootte: Voorkeuren

20-11-2015GRAIL: Grensverleggend revalideren

De GRAIL

Marieke Arts, productspecialist, legt uit: ‘De GRAIL (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) is een systeem dat bestaat uit een loopband met krachtenplatform en een enorm panoramisch scherm van 180 graden. Er worden tijdens de behandeling met de GRAIL uiteenlopende levensechte simulaties nagebootst met gevarieerde uitdagingen, die passen bij het behandeldoel van de cliënt. Wanneer de cliënt actief bezig is op de loopband met de opdrachten die de GRAIL hem op een uitdagende manier voorschotelt, is hij omringd door een panoramisch scherm.  Door de afmetingen van dit scherm en de opdrachten van de GRAIL lijkt hij compleet te vergeten dat hij hier is gekomen om te revalideren voor een bewegingsprobleem. Zo stimuleren we cliënten om de grenzen van het bewegen op te zoeken, waardoor we ze helpen om die stappen te zetten die ze zelf liever vermijden maar die wel noodzakelijk zijn.

De bewegingen van de cliënt worden vastgelegd op camera’s door de markers die op het lichaam van de cliënt worden aangebracht. Op het scherm wordt vervolgens een virtuele omgeving getoond, waarbinnen de cliënt traint in spelvorm. Zo kan bijvoorbeeld een industriële omgeving worden nagebootst maar ook een bos, of een berglandschap.’

Voor wie is revalideren via de GRAIL geschikt?
De GRAIL wordt gebruikt voor revalidatiebehandelingen bij cliënten die problemen ondervinden tijdens het lopen. Denk hierbij aan cliënten met bijvoorbeeld Parkinson, Multiple Sclerose of een vorm van hersenletsel, maar ook cliënten met een prothese hebben veel aan een revalidatiebehandeling met de GRAIL.

Er worden tijdens de behandeling met de GRAIL uiteenlopende levensechte omgevingen nagebootst met gevarieerde uitdagingen die passen bij het behandeldoel van de cliënt. Deze virtual reality omgevingen zijn goed te controleren door de operators. Marieke Arts: ‘Dat komt omdat de loopband instelbaar is en verticaal verdeeld in twee delen waardoor er hellingen, dalingen en andere zijwaartse verplaatsingen kunnen worden geactiveerd tijdens de simulatie. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om gecontroleerd het effect van vallen na te bootsen door de cliënt eerst een helling op te laten lopen en deze vervolgens te laten zakken. Dit is voor mensen met bewegingsproblemen essentieel om te oefenen en dat kan nu in een veilige setting met genoeg support.’

Marieke legt uit waarom het nabootsen van vallen via de GRAIL veilig gebeurt, zelfs voor mensen met loopproblemen: ‘De cliënt zit vast in een veiligheidsvest, dat is gezekerd aan een veiligheidslijn die aan het plafond van de ruimte is bevestigd. Hierdoor is er dus nooit sprake van een echte val.’

Ook inzet GRAIL tijdens bewegingsanalyse
‘De meeste cliënten met bewegingsproblemen hebben enige onzekerheid of ze binnen bepaalde situaties wel goed kunnen reageren. Veel van deze situaties kunnen we met een gewone behandeling niet testen en ook niet analyseren. Met de bijna grenzeloze mogelijkheden van de GRAIL kan dit vaak wel.

‘Het grote voordeel van het testen van meerdere beweegsituaties, is dat de cliënt meer vertrouwen kan opbouwen in zichzelf en in zijn participatievermogen in uiteenlopende en daarmee gevarieerdere situaties. De analyses nemen we dan ook mee in de beoordeling en bepaling van de (vervolg)behandeling die we met de cliënt nadien bespreken.’

Marieke Arts sluit af: ‘Mijn eerste cliënten op de GRAIL gingen erg tevreden de deur uit. zij ervaarden een grote vooruitgang in korte tijd, kregen meer zelfvertrouwen en hadden veel plezier. De sessie was alweer afgelopen voor ze er erg in hadden.’

Met dank aan de sponsoren
De aanschaf van de GRAIL is mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds en diverse aanvullende sponsors. Zo leverden het Technologiefonds en het Johanna Kinderfonds een belangrijke bijdrage. Ook zamelden medewerkers van Klimmendaal geld in tijdens hun deelname aan de Mud Masters Obstacle Run.

Waar kunt u als cliënt terecht voor meer informatie?
Wilt u weten of u verwezen kunt worden voor revalidatiebehandeling of bewegingsanalyse via de GRAIL bij Klimmendaal, neem dan contact op met uw huisarts of specialist.

Waar kunt u als medisch professional terecht voor meer informatie?
Bent u verwijzend arts of ander medisch professional en wilt u meer informatie op basis waarvan u uw patiënten aan ons kunt doorverwijzen voor behandeling of bewegingsanalyse via de GRAIL, dan kunt u  contact opnemen met Marieke Arts: m.arts@klimmendaal.nl.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook