Tekstgrootte: Voorkeuren

26-06-2018Gamen tegen overprikkeling

Gamen tegen overprikkeling

Een veelgehoorde klacht bij patiënten met hersenletsel is prikkelintolerantie. Om deze klachten met de prikkelverwerking aan te pakken is een game ontwikkeld waarbij patiënten de selectieve aandacht trainen. Door middel van deze game leren patiënten om hun aandacht te richten op relevante prikkels en om niet-relevante prikkels te negeren.

De game, die op de smartphone gespeeld wordt, laat een karakter zien waarmee je door een veld loopt. De speler krijgt bepaalde opdrachten die te maken hebben met het focussen op signalen. Een voorbeeld hiervan is dat de speler een object moet zoeken waarbij twee geluidssignalen in het rechteroor te horen zijn en andere signalen genegeerd moeten worden.

Het idee is dat patiënten door deze game hun aandacht beter leren sturen. Patiënten met hersenletsel worden gevraagd om deze game gedurende vier weken elke dag minstens een kwartier te spelen. Vóór en na deze vier weken worden neuropsychologische tests afgenomen. Deze tests bestaan uit een aandachtstest (gaat de deelnemer vooruit op een aandachtstaak?) en een interview waarin gevraagd wordt of de patiënt door het spelen van de game makkelijker om kan gaan met prikkels.

Op dit moment zijn er nog te weinig deelnemers om een uitspraak te doen over de effecten van de game. Wel zien we nu al dat de patiënten die de game gebruiken aangeven zich makkelijker te begeven in omgevingen met veel prikkels, zoals een supermarkt. Dit geeft de patiënt een gevoel van controle terug.

Zodra de pilotstudie binnen Klimmendaal onder leiding van de neuropsychologen dr. Dirk Bertens en professor dr. Luciano Fassotti is afgerond zullen de definitieve resultaten bekend zijn en worden gepubliceerd.

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook