Tekstgrootte: Voorkeuren

11-10-2016Ervaar CARAS: twee patiëntervaringen

Ervaar CARAS: twee patiëntervaringen

Op 7 september 2016 is binnen Klimmendaal het nieuwe behandelprogramma CARAS begonnen. Dit is een evidence based programma speciaal voor mensen met een eenzijdige verlamming van de arm en hand door een CVA.

De eerste patiëntervaringen zijn enthousiast: ‘Al tijdens de trainingsperiode van de therapeuten was ik betrokken bij het CARAS-programma. Dat vond ik erg prettig omdat ik zo een beetje kon wennen. Ik merk dat ik binnen het programma met name de combinatie van ergo- en fysiotherapie van bijzondere meerwaarde vind. Ik leer dat de oefeningen met mijn hand ook mijn schouder beïnvloeden en kan zo heel gericht trainen voor de persoonlijke doelen die ik mezelf stel. Ik was begonnen met het doel om een mok te kunnen vasthouden en optillen. Want een goede kop koffie drinken vind ik heel belangrijk!’

Mevrouw glimlacht even en vertelt trots: ‘Het lukt me nu om die mok vast te houden. Mijn nieuwe doel tijdens de behandeling wordt: een hand geven. Weet je, CARAS is vrij intensief: we oefenen in groepsverband elke dag een tot anderhalf uur. Gedurende de rest van de dag herhaal ik dan zelf wat oefeningen, zodat ze uiteindelijk gewoonte worden. En dat is goed. Zo worden mijn arm- en handbewegingen in de loop der tijd steeds beter. Dat moet ook, want mijn grootste doel is mijn haar weer zelf vlechten. Ik weet dat dit nog even zal duren, maar ik ga ervoor.’

Een tweede patiënt vertelt: ‘Het is hard werken, maar ik raad het mensen aan om te doen, het is het waard. Je moet gewoon meedoen, dan merk je wat je eraan hebt. Het is erg prettig om binnen het CARAS-programma samen met anderen te oefenen. We zien gelijkenis in wat we kunnen en nog niet kunnen, dat motiveert. Ik heb inmiddels al wat doelen bereikt: ik kan bijvoorbeeld met mijn rechterarm mijn linkerarm wassen. Ook heb ik leren brood smeren en snijden. Mijn nieuwe doel wordt make-up opbrengen. Want dat is een precisiewerkje dat elke dag weer terugkomt.’

Wat is CARAS?
CARAS is een afkorting van Concise Arm and hand Rehabilitation Approach in Stroke en bestaat uit drie afzonderlijke behandelprogramma’s van zes weken. De deelprogramma’s zijn gebaseerd op de kwalificaties van de Utrechtse Arm-Hand Test (UAT) en onderverdeeld naar zwaarte van de klachten van de patiënt: ernstig, matig of mild. Ieder programma heeft een eigen behandelthema. Voor de ernstige problemen richt het programma zich met name op het goed positioneren en verzorgen van de aangedane hand en arm. In de matige en milde varianten gaat men uit van persoonlijke doelen die afhangen van de dagelijkse taken van de patiënt. Dit gebeurt vaak in spelvorm of circuittraining.

Het CARAS-programma bevindt zich in de startfase en is op dit moment op onze locatie aan de Heijenoordseweg in Arnhem te volgen. In de loop van volgend jaar wordt het programma mogelijk ook beschikbaar op onze locatie in Apeldoorn.

Meer informatie?

  • Bent u patiënt en wilt u meer informatie over dit behandelprogramma dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist.
  • Bent u verwijzer en wilt u aanvullende informatie over dit behandelprogramma, mail dan naar volwassenen@klimmendaal.nl.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook