Tekstgrootte: Voorkeuren

18-06-2014Ergotherapeuten presenteren op congres in Japan

Ergotherapeuten op congres in Japan

Christel Groenier en Bianca van Keulen - Rouweler, beide werkzaam als ergotherapeut binnen het expertisecentrum volwassenen van RMC Groot Klimmendaal, leveren deze week een bijdrage aan het Wereld Ergotherapie Congres in Yokohama, Japan.

Vandaag, 18 juni, presenteerde Bianca een posterpresentatie over het gebruik van het Perceive, Recall, Plan en Perform (PRPP) systeem van taakanalyse bij mensen met de ziekte van Parkinson.
De PRPP is een ergotherapeutisch meetinstrument dat wordt gebruikt om de uitvoer van activiteiten te observeren en problemen in het handelen in kaart te brengen. Met de gegevens kunnen ergotherapeuten hun behandeling gerichter inzetten. De PRPP is niet specifiek ontwikkeld voor gebruik bij mensen met Parkinson. Bianca onderzoekt of de PRPP een geschikt meetinstrument is om het functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson in kaart te brengen. Dit gebeurt in opdracht van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en in samenwerking met het RadboudUMC. Gedurende het gehele onderzoek wordt zij ondersteund door RMC Groot Klimmendaal. Tijdens het congres presenteert zij de resultaten van het onderzoek.

Christel Groenier verzorgt op 21 juni een workshop over het gebruik van Taijiquan-principes binnen de ergotherapeutische behandeling. Taijiquan is van oorsprong een Chinese bewegingsleer en verdedigingskunst (martial art). Het is Nederland gekomen als ontspanningsmethode, een soort yoga. Langzamerhand wordt de veelzijdige waarde van Taijiquan ontdekt; het verbetert de balans, het helpt om de aandacht te focussen, het ondersteunt bij het trainen van de sensomotoriek en wordt gebruikt in processen rond zelfmanagement. Binnen RMC Groot Klimmendaal wordt al sinds 2004 gewerkt met Taijiquan. Revalidanten merken dat ze meer zelfvertrouwen hebben, hun lichaam bewuster en zekerder waarnemen, beter kunnen ontspannen en durven te experimenteren met hun mogelijkheden. In de workshop zal Christel haar ervaringen met Taijiquan als ondersteuning bij de ergotherapeutische behandeling presenteren. Daarbij kunnen de aanwezige deelnemers kennismaken met een aantal basisprincipes en deze ervaren. Over hetzelfde onderwerp verzorgde Christel eerder al een presentatie op het Nederlandse Ergotherapie Congres (2011) en het Europese Ergotherapie Congres (2012).

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook