Tekstgrootte: Voorkeuren

09-07-2020Eén 'M' teveel: column patient Paul van Gog

Afbeelding: foto Paul van Gog

Paul van Gog liep in 2011 NAH op. Na een eerder traject, is hij voor de tweede keer bij Klimmendaal aangemeld voor een revalidatietraject. Zijn hulpvraag: beter leren omgaan met vermoeidheidsklachten en het vinden van een zinvolle daginvulling.

Tijdens de revalidatie heeft hij de ruimte gevonden om een oude liefhebberij weer op te pakken: het schrijven van columns. Onderstaande column is uit het leven van NAH-patiënt Paul van Gog gegrepen:


Eén M teveel

De vorige revalidatie was bedoeld om te kijken of ik weer/nog aan het werk kon, na mijn NAH. Dat bleek helaas niet het geval. Toen het werk stopte, hield ook de revalidatie bij Klimmendaal op. Dan probeer je zelf je weg te vinden in de nieuwe situatie, maar dat valt niet mee.

Omdat je in gewoonten vast zit of omdat je karakter in de weg zit om te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Omdat je niet accepteert dat je niet meer kunt wat je voorheen zo probleemloos deed. Na jaren heb je een evenwicht bereikt, denk je, en dat is het dan voor de rest van je leven.

Tot je merkt dat je nieuwe ritme wel heel inactief is en je graag een andere invulling van je dag zou willen zien. En mocht je dat zelf niet doorhebben, dan is er altijd wel iemand in je omgeving die je daar graag op wijst. Maar al je pogingen tot verandering zijn tot nog toe gestrand in goede bedoelingen. Dan is de vraag: kan ik het überhaupt nog veranderen? Het energieniveau neemt helaas niet automatisch toe bij nieuwe vergezichten over je daginvulling.

Tijdens een gesprek met mijn huisarts bleek er opeens een mogelijkheid om opnieuw een revalidatieproces te starten om te kijken of er een hoger energieniveau haalbaar was, waardoor een actievere dagbesteding mogelijk zou kunnen worden. Ik had er zelf nooit aan gedacht dat die mogelijkheid na 9 jaar nog bestond.

Dus: op naar Klimmendaal.

En daar wordt je dan grondig onder handen genomen.  Dat liegt er niet om. Mocht jij denken dat je het goed voor elkaar had en een evenwichtig leven ingericht had; die illusie is je snel ontnomen. Je blijkt vastgelopen in te hoge ambities, gebrek aan acceptatie van je situatie, verkeerd gebruik van je energie en allerlei energie slurpende psychische processen. Dus daar moet aan gewerkt worden.

Want ze hebben wél gelijk. Natuurlijk hebben jouw begeleiders veel geduld en ze zijn heel aardig tegen je. Maar je wordt wel met je neus op de feiten gedrukt en moet hard aan de slag. Je moet weer berg op en een kleine incidentele terugval wordt geaccepteerd, maar het motto is toch vooral meer klimmen dan dalen. Iedere alpinist weet dat je uiteindelijk net zo ver zult dalen als je geklommen hebt, maar dat geldt niet bij klimm en daal. En ik denk dat ze daarom bewust die M teveel in de naam gezet hebben.

Er moet een opgaande lijn in zitten en er wordt alles op alles gezet om vooruitgang te boeken. Daarvoor zetten jouw begeleiders zich volledig en met veel deskundigheid in. Je kunt het ook zien aan het gebouw. Bij mijn weten zitten de in- én uitgang aan de voorkant van het gebouw. Ze kennen dus alleen vooruitgang.

En dan is er opeens het Virus. En wordt het toch weer anders. Een vriend van me zei eens, na een ruzie met zijn vrouw, “Ik heb wel beeld, maar geen geluid”. Ik moet daar de laatste tijd vaak aan denken als ik vanuit Klimmendaal wel geluid, maar geen beeld hebt. Daardoor heb ik ‘mijn’ ergotherapeut nog nooit ‘live’ gezien. Er zijn wel mogelijkheden voor beeldbellen. Maar je wilt zo’n vrouw toch ook niet de stuipen op het lijf jagen. Je mag je als patiënt best ook een beetje bekommeren om het welzijn van je hulpverlener, niet dan?

Dus houden we het bij telefonisch contact. En dat blijkt ook prima te werken. Het gaat stukken beter met me dan aan het begin van het proces. Ik boek duidelijk vooruitgang, heb veel geleerd en mijn energie is intussen veel gelijkmatiger over de dag verdeeld. Bovendien ben ik me meer bewust van mijn psychische energieslurpers en kan ik daar beter mee omgaan. Weer een Klimmendaal successtory dus, zoals er ongetwijfeld veel zijn. Het is een hele klim, maar ik wil in elk geval dit niveau vasthouden en vooral niet meer dalen. En sluit me daarmee helemaal aan bij de ambitie van Klimmendaal. What’s in a name?

Paul van Gog

 

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook