Tekstgrootte: Voorkeuren

20-05-2016Deelname onderzoek beroerte 4D-EEG

Deelname Klimmendaal onderzoek beroerte 4D-EEG

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal nemen deel aan nieuw wetenschappelijk onderzoek op het gebied van CVA (een beroerte). Dit onderzoek met de naam 4D-EEG onderzoekt de relatie tussen de verminderde arm-handfunctie en veranderingen in de hersenen van patiënten met een beroerte.

Onderzoek in vier dimensies
De projectnaam 4D-EEG refereert naar de vierdimensionale manier waarop de onderzoeksresultaten met elkaar samenhangen. De onderzoekers starten met het meten van de hersenactiviteit van de proefpersonen via een EEG. Zij leggen via een structurele scan de precieze locatie van de electroden voor de EEG vast. Zo kunnen zij driedimensionaal al bepalen waar in de hersenen de activiteit precies plaatsvindt. Door de metingen op vaste momenten te verrichten, weten ze ook precies wanneer de activiteit plaatsvindt. De tijd is de vierde dimensie die het project complementeert. Zo brengen de onderzoekers per proefpersoon de veranderingen in hersenactiviteit in kaart.

Naast de hersenactiviteiten, worden er ook andere metingen verricht binnen het onderzoek, zoals metingen via een haptische robotarm, een functionele MRI en klinimetrie. Er is zelfs een speciale meetbus ingericht waarmee de onderzoekers naar de deelnemers toekomen om de metingen te uit te voeren. Zo proberen zij de belasting op de patiënt te minimaliseren.

Het doel van het onderzoek
De onderzoekers verwachten door het 4D-EEG onderzoek meer te kunnen begrijpen van de veranderingen in de hersenactiviteiten na een beroerte. Op die manier kunnen ze de relatie met het herstel van de arm- en handfunctie beter voorspelen. Ze brengen hiervoor die patronen binnen de hersenactiviteit in kaart, die de beste mogelijkheden aangeven voor herstel. Met de uitkomsten van het onderzoek kan Klimmendaal de revalidatiebehandelingen voor deze patiënten optimaliseren.

Kent u patiënten die willen meewerken aan dit onderzoek?
Voor dit onderzoek wordt nog gezocht naar proefpersonen. De onderzoekers zoeken op dit moment chronische CVA patiënten die hun arm niet 10 seconden gestrekt kunnen houden en niet recent een Botox-behandeling in de arm of pols hebben gehad. Ook mag er geen beperking zijn in de extensie van de pols (minimaal 40 gr.)

  • Bent u specialist of huisarts en voldoet uw patiënt aan deze criteria, neem dan contact op met Jip Kamphuis fysiotherapeute Klimmendaal, locatie Apeldoorn via j.kamphuis@klimmendaal.nl. Mogelijk geschikte deelnemers ontvangen eerst een informatiebrief waarna contact wordt opgenomen met de onderzoeker van dit deelproject. Meer informatie over het 4D-EEG onderzoek leest u op deze website.
  • Bent u patiënt, neem dan eerst contact op met uw specialist of huisarts.

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook