Tekstgrootte: Voorkeuren

20-03-2015Dagbehandeling Parkinson: een voorbeeld

Dagbehandeling Parkinson: een voorbeeld

Mevrouw De Vries is een 56-jarige vrouw bij wie in 2008 Parkinson werd vastgesteld. De voorgeschreven medicijnen die mevrouw gebruikt werken goed, maar er is langzaam een toename in de problemen die zij ervaart.

Klachten bij Parkinson
Haar voornaamste klacht is dat alles zo langzaam gaat, zowel fysiek als mentaal. Mevrouw De Vries kan zichzelf wassen, kleden en verzorgen, maar het kost veel energie en ze moet tussendoor rust nemen. Ze kan nog een half uur lopen, maar haar conditie is slecht, ze beweegt traag en er zijn evenwichtsproblemen. Ook het spreken gaat achteruit: mevrouw praat zacht en is daardoor moeilijker te verstaan. Alledaagse taken zoals aardappels schillen of stofzuigen zijn haar snel teveel, onder andere vanwege concentratieproblemen en omdat ze het overzicht verliest.

Mevrouw De Vries is verdrietig en heeft grote moeite om te accepteren dat zij zoveel heeft moeten inleveren. Zo kan ze geen boodschappen meer doen en niet meer autorijden. Daarnaast werd ze twee jaar geleden tijdens een reorganisatie ontslagen. Mevrouw zoekt steun en warmte bij haar man. Dit kan meneer De Vries haar echter niet bieden: hij heeft moeite met de veranderingen in haar gedrag en mogelijkheden en hij heeft behoefte aan duidelijkheid over het ziektebeloop. Hij wil weten wat hij nog verwachten kan, waarom zijn vrouw zo veranderd is en hoe hij daar mee om moet gaan. Hun relatie staat onder druk.

Multidisciplinaire screening Parkinson
Mevrouw De Vries wordt door de neuroloog van het Radboudumc doorverwezen naar het Revalidatie Medisch Centrum Groot Klimmendaal, omdat de behandelingen van haar eigen fysiotherapeut en psycholoog haar én meneer onvoldoende bleken te ondersteunen.

Na een eerste bezoek op het spreekuur van de revalidatiearts worden mevrouw en meneer De Vries uitgenodigd voor een multidisciplinaire screening. Deze screening is een vast onderdeel van de intakeprocedure van het Parkinsonteam op RMC Groot Klimmendaal. Mevrouw en meneer De Vries spreken op deze dag met de fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, GZ-psycholoog, logopedist en Parkinsonverpleegkundige. Aan het einde van de dag beslist het Parkinsonteam samen met mevrouw en meneer hoe en aan welke revalidatiedoelen ze gaan werken.

Start revalidatiedagbehandeling Parkinson
Er wordt gekozen voor revalidatiedagbehandeling waarbij mevrouw De Vries alleen overdag in het revalidatie medisch centrum verblijft. Er is voortdurend verpleegkundige begeleiding aanwezig en er is een bed beschikbaar om, tussen de intensieve therapieën door, te rusten.

Met de ergotherapeut gaat mevrouw aan de slag met grenshantering en energieverdeling. Ze leert hoe ze vermoeiende activiteiten kan verdelen over de dag en hoe ze deze kan afwisselen met ontspanning. Ook krijgt ze inzicht in hoe ze activiteiten minder belastend kan uitvoeren. Mevrouw leert keuzes maken.

Met de fysiotherapeut werkt mevrouw De Vries niet alleen aan haar conditie (bijvoorbeeld in het zwembad en in de fitnessruimte), maar werkt ze ook aan haar loopwijze. Door een nieuwe looptechniek leert ze minder instabiel te lopen. Daarnaast leert mevrouw andere bewegingstechnieken, zoals een andere manier van draaien in bed. Dit kostte eerder grote moeite en gaat nu makkelijker waardoor mevrouw, maar ook haar partner, een betere nachtrust geniet.

De logopedist leert mevrouw luid en met ontspanning in de stem te spreken waardoor ze beter verstaanbaar is.

Mevrouw en meneer De Vries hebben samen wekelijks een gesprek met de GZ-psycholoog waarin ze spreken over wat Parkinson voor hen betekent. Daarnaast leren ze Parkinson een plaats in hun leven te geven. Onder begeleiding van de GZ-psycholoog ontmoeten ze elkaar binnen het revalidatie medisch centrum, waardoor hun relatie wordt versterkt. Daarbij test de GZ-psycholoog in hoeverre de Parkinson het cognitief functioneren van mevrouw beïnvloedt. Dit is belangrijk om de veranderingen in gedrag en manier van reageren van mevrouw te begrijpen.

Aansluitend spreken mevrouw en meneer De Vries wekelijks met de Parkinsonverpleegkundige die voorlichting geeft over de ziekte, behandeling, medicatie en andere zaken die mevrouw en meneer De Vries graag willen weten omtrent Parkinson.

Om de 4 weken stemmen alle behandelaars onder leiding van de revalidatiearts en samen met mevrouw en meneer De Vries de doelen en voortgang van behandeling met elkaar af.

Na de revalidatiedagbehandeling bij RMC Groot Klimmendaal
Na twaalf weken wordt de revalidatiedagbehandeling binnen RMC Groot Klimmendaal afgesloten en wordt de behandeling, waar nodig met goede instructies, teruggegeven aan haar eigen fysiotherapeut en psycholoog die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet.

Mevrouw staat zowel lichamelijk als geestelijk sterker in haar schoenen en mevrouw en meneer hebben samen het gevoel er weer tegenaan te kunnen met een gezamenlijke doel voor ogen: samen genieten van de dingen die nog goed gaan. Ze kijken met voldoening op de revalidatie terug en vertellen: “nergens hebben we een dergelijk multidisciplinair team gevonden als bij RMC Groot Klimmendaal: iedereen heeft zoveel kennis en kunde over Parkinson en neemt nog echt de tijd voor ons.”

Red. Deze casus is een fictieve situatie van een niet-bestaande cliënt. De casus biedt nieuwe cliënten van RMC Groot Klimmendaal een voorbeeld van wat dagbehandeling kan betekenen voor een cliënt met Parkinson.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook