Tekstgrootte: Voorkeuren

20-12-2016Cognitieve revalidatie vernieuwd

Cognitieve revalidatie vernieuwd

Na een succesvolle pilot op de afdeling NAHersenletsel van Klimmendaal is nu een vernieuwde behandeling mogelijk binnen de cognitieve revalidatie. Cognitieve revalidatie wil zeggen: behandeling van gevolgen van hersenletsel die niet altijd direct zichtbaar zijn voor de buitenwereld, zoals problemen met het geheugen, de concentratie, planning en communicatie. De vernieuwde poliklinische behandeling bestaat uit korte, intensieve behandelmodules die zijn gericht op succesvolle re-integratie in de maatschappij.

Behandeling in modules
De behandeling wordt aangeboden in zeven verschillende onderdelen: dit zijn de modules. Belangrijk binnen de nieuwe aanpak is dat de doelen en hulpvragen van de patiënt centraal staan en dat slechts die modules worden gegeven, die aansluiten bij de klachten van de patiënt. De volgende modules zijn mogelijk bij Klimmendaal:

 • Geheugenstrategieën
 • Omgaan met planningsproblemen
 • Omgaan met tijdsdruk bij mentale traagheid
 • Omgaan met beperkte belastbaarheid bij vermoeidheidsklachten
 • Sociale omgangsvormen en lezen van emoties bij anderen
 • Voorlichting voor patiënten
 • Voorlichting voor de partner en andere naasten

Positieve patiëntervaringen
De behandeling in modules in een pilot uitgetest. De ervaringen van de eerste patiënten zijn heel positief:

 • 'Ik heb goede handreikingen en strategieën geleerd. Er zullen altijd valkuilen zijn, maar ik kan nu terugvallen op wat ik heb geleerd!’
 • ‘De behandeling heeft me inzicht gegeven in hoe het werkt na een beroerte. Ik heb meer structuur in mijn leven door het slim plannen van activiteiten en ben minder moe. Er is nu meer balans’.
 • ‘Door alle adviezen en strategieën uit de verschillende modules heb ik stap voor stap kunnen herstellen en kan ik nu weer werken’.

Wie zijn de behandelaars?
De behandeling in modules wordt voornamelijk gegeven door een neuropsycholoog en een cognitief trainer. Indien nodig kan een fysiotherapeut, bewegingsagoog, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker, arbeidsadviseur of (neuro)psychiater worden betrokken. Aan het hoofd van het behandelteam staat de revalidatiearts.

Hoe verloopt de verwijzing?

 • Bent u patiënt en wilt u meer informatie over cognitieve revalidatie, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts, bedrijfarts of specialist. Via deze arts kunt u worden verwezen naar het spreekuur van een revalidatiearts van Klimmendaal.
 • Bent u arts en wilt u aanvullende (verwijs)informatie over cognitieve revalidatie bij Klimmendaal, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van NAHersenletsel via telefoon (026) 352 61 14 of e-mail nahersenletsel@klimmendaal.nl.

Klimmendaal: op weg naar eigen kracht
Cognitieve revalidatie is een specialistisch behandelprogramma van Klimmendaal dat is ontwikkeld en wetenschappelijk onderbouwd binnen de afdeling NAHersenletsel door klinisch neuropsycholoog prof. dr. Luciano Fasotti, klinisch neuropsycholoog dr. Daniëlle Boelen, physician assistant Erwin Hekkert, revalidatiearts drs. Annemieke de Feijter en revalidatiearts dr. Nicole Voet. Meer informatie over de afdeling NAHersenletsel leest u op deze pagina.

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook