Tekstgrootte: Voorkeuren

19-03-2021Brain Awareness Week: Hersenletsel en slaap

Afbeelding: slaap

Tijdens de Brain Awareness Week staat de patiënt met hersenletsel centraal. We laten specialisten van Klimmendaal aan het woord die zich bezighouden met thema’s rondom hersenletsel.  GZ-psycholoog en klinisch neuropsycholoog in opleiding Nikita Frankenmolen combineert het behandelen van mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) met het doen van wetenschappelijk onderzoek, onder andere naar het onderwerp slaap.

Nikita: “Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met niet aangeboren hersenletsel (circa 50%) en hebben een negatief effect op vermoeidheidsklachten en cognitieve klachten. Tot op heden worden slaapproblemen echter onvoldoende gestructureerd behandeld binnen de revalidatiebehandeling.

Binnen Klimmendaal Revalidatiespecialisten hebben wij een revalidatie slaapmodule ontwikkeld en leid ik een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit hiervan. De revalidatie slaapmodule is een gedragsmatige interventie, gebaseerd op de richtlijn behandeling: cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I). Deze behandeling is aangepast voor de NAH populatie in een multidisciplinaire revalidatiesetting.

De revalidatie slaapmodule bestaat uit psycho-educatie, slaaphygiëne adviezen en de gedragsmatige interventies stimulus-controle en slaaprestrictie. De module is gericht op een poliklinische behandeling, maar elementen hieruit kunnen ook in een klinische setting worden toegepast.”

In vergelijking met de controlegroep was er in de slaaptherapiegroep een significante verbetering van de slaapkwaliteit en namen niet helpende overtuigingen en niet helpend gedrag rondom slaap af. Er werden verbeterende trends gevonden op gebied van vermoeidheid, angst en depressie, maar deze zijn niet significant. De behandeling wordt nu alleen aangeboden aan deelnemers aan het onderzoek. Wanneer het onderzoek is afgerond en de definitieve resultaten inderdaad leiden tot een bewezen resultaat, wordt de behandeling opgenomen als een van de mogelijke behandelmodules in het revalidatieprogramma voor mensen met niet aangeboren hersenletsel bij Klimmendaal.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook