Tekstgrootte: Voorkeuren

16-03-2021Brain Awareness Week: Hersenletsel en onzichtbare gevolgen

Afbeelding: Dirk Bertens

Tijdens de Brain Awareness Week staat de patiënt met hersenletsel centraal. We laten specialisten van Klimmendaal aan het woord die zich bezighouden met thema’s rondom hersenletsel. Neuropsycholoog Dr. Dirk Bertens gaat samen met het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit en game-ontwikkelaars Yellow Riders, Islandworks en Big4Data een aantal brain games ontwikkelen en het gebruik ervan in de cognitieve revalidatie onderzoeken.


Dirk: “We werken aan een pakket van games die gebaseerd zijn op bewezen effectieve behandelingen die in de cognitieve revalidatie worden ingezet om het alledaags functioneren van mensen met hersenletsel te verbeteren. Bestaande brain games maken gebruik van functietraining.  Hiermee wordt geprobeerd om specifieke cognitieve functies te ‘herstellen’. Te denken valt hierbij aan het geheugen, de planningsvaardigheden, het tempo van informatieverwerking en de prikkelverwerking. Uit onderzoek blijkt echter dat deze benadering nauwelijks tot verbetering in het dagelijks leven leidt.

De nieuw te ontwikkelen games zijn innovatief en onderscheidend omdat ze zich niet richten op verbetering van specifieke cognitieve functies, maar op het op een aantrekkelijke manier aanleren van compensatiestrategieën, gericht op verbetering van het alledaags functioneren. Deze ‘switch’ van functieherstel naar het toepassen van compensatiestrategieën om tot een beter functioneren te komen, is in de klinische revalidatiepraktijk al jaren geleden ingezet. Opvallend genoeg is deze ontwikkeling tot nu toe nog niet toegepast in brain games.

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook