Tekstgrootte: Voorkeuren

15-11-2017Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Afbeelding: GRAIL_banner_nieuwsbrief3

In september werd de Beweegrichtlijn 2017* van de Gezondheidsraad gepresenteerd. Hierin kunnen we lezen wat de huidige adviezen zijn voor een gezonde leefstijl. Het belangrijkste advies is ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. De raad adviseert ons verder: Minimaal 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning (voor kinderen minimaal 1 uur per dag); Minimaal 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor kinderen minimaal 3 x per week); En voorkom stilzitten.

Maar hoe doe je dat als bewegen helemaal niet zo gemakkelijk gaat? Wat is dan bijvoorbeeld ‘matig’ of ‘zwaar intensief’ zoals de richtlijn ons voorschrijft?

Beweeganalyse bij Klimmendaal
Een beweeganalyse bij Klimmendaal kan dan uitkomst bieden. Een beweeganalyse geeft mensen inzicht en vertrouwen in wat ze kunnen. Bij Klimmendaal kan de analyse op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan een gangbeeldanalyse  inzicht geven in de manier waarop  mensen lopen en welke spieren hierbij op welk moment wel of  niet actief zijn. Daarnaast wordt gemeten hoe gewrichten belast worden en kan geanalyseerd worden waarom iemand loopt zoals hij/zij loopt en hoe het lopen eventueel kan worden verbeterd. Op basis van de gangbeeldanalyse kan een behandeling worden ingezet, aangepast of gestopt. Daarnaast kan de gangbeeldanalyse dienen om een behandeling te evalueren.

GRAIL
Ook met behulp van het virtual realitysysteem GRAIL (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) kan een beweeganalyse worden uitgevoerd. De GRAIL is een systeem dat bestaat uit een loopband met krachtenplatform en een enorm panoramisch scherm van 180 graden. Er worden tijdens de behandeling met de GRAIL uiteenlopende situaties nagebootst met gevarieerde uitdagingen, die passen bij het behandeldoel van de patiënt. Zowel de beweeganalyse in het looplab als op de GRAIL kunnen leiden tot meer bewegen en minder zitten.

Meer weten?
Professionals die meer willen weten over de mogelijkheden voor een beweeganalyse binnen Klimmendaal, kunnen contact opnemen met Marieke Arts via: M.arts@klimmendaal.nl

 

 * De volledige inhoud van de Beweegrichtlijn 2017 kunt u nalezen op deze pagina van de Gezondheidsraad: https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/preventie/beweegrichtlijnen-2017

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook