In september werd de Beweegrichtlijn 2017* van de Gezondheidsraad gepresenteerd. Hierin kunnen we lezen wat de huidige adviezen zijn voor een gezonde leefstijl. Het belangrijkste advies is ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’. De raad adviseert ons verder: Minimaal 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning (voor kinderen minimaal 1 uur per dag); Minimaal 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor kinderen minimaal 3 x per week); En voorkom stilzitten.
Maar hoe doe je dat als bewegen helemaal niet zo gemakkelijk gaat? Wat is dan bijvoorbeeld ‘matig’ of ‘zwaar intensief’ zoals de richtlijn ons voorschrijft?
Beweeganalyse bij Klimmendaal
Een beweeganalyse bij Klimmendaal kan dan uitkomst bieden. Een beweeganalyse geeft mensen inzicht en vertrouwen in wat ze kunnen. Bij Klimmendaal kan de analyse op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan een gangbeeldanalyse inzicht geven in de manier waarop mensen lopen en welke spieren hierbij op welk moment wel of niet actief zijn. Daarnaast wordt gemeten hoe gewrichten belast worden en kan geanalyseerd worden waarom iemand loopt zoals hij/zij loopt en hoe het lopen eventueel kan worden verbeterd. Op basis van de gangbeeldanalyse kan een behandeling worden ingezet, aangepast of gestopt. Daarnaast kan de gangbeeldanalyse dienen om een behandeling te evalueren.
GRAIL
Ook met behulp van het virtual realitysysteem GRAIL (Gait Realtime Analysis Interactive Lab) kan een beweeganalyse worden uitgevoerd. De GRAIL is een systeem dat bestaat uit een loopband met krachtenplatform en een enorm panoramisch scherm van 180 graden. Er worden tijdens de behandeling met de GRAIL uiteenlopende situaties nagebootst met gevarieerde uitdagingen, die passen bij het behandeldoel van de patiënt. Zowel de beweeganalyse in het looplab als op de GRAIL kunnen leiden tot meer bewegen en minder zitten.
Meer weten?
Professionals die meer willen weten over de mogelijkheden voor een beweeganalyse binnen Klimmendaal, kunnen contact opnemen met Marieke Arts via: M.arts@klimmendaal.nl
* De volledige inhoud van de Beweegrichtlijn 2017 kunt u nalezen op deze pagina van de Gezondheidsraad: https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/preventie/beweegrichtlijnen-2017