Tekstgrootte: Voorkeuren

06-07-2017Behandelvorm: Niet rennen maar plannen

Niet rennen maar plannen

Binnen Klimmendaal wordt veel gedaan met cognitieve behandelingen. Deze vorm van revalideren bestaat uit behandelingen van de gevolgen van hersenletsel die niet altijd direct zichtbaar zijn voor de buitenwereld, zoals problemen met het geheugen, de concentratie, planning en communicatie.

De cognitieve revalidatie die in Klimmendaal wordt toegepast, wordt aangeboden in de meest uitgebreide en volledige vorm. Toch is het soms voor bepaalde patiënten doeltreffender om een verkorte versie te gebruiken. Zo is er op dit moment een oproep om deel te nemen aan onderzoek hiernaar, gericht aan mensen met MS die last hebben van cognitieve klachten.

Niet rennen maar plannen
‘Niet rennen maar plannen’ is een verkorte versie van de cognitieve revalidatiebehandelingen die bij Klimmendaal worden aangeboden. Vooral op onze locaties in de ziekenhuizen is behoefte aan een verkorte versie van deze behandelingen. Een belangrijk onderdeel van ‘Niet rennen maar plannen’ is het voorlichten van patiënten over hun cognitieve en psychologische problemen. Dit wordt psycho-educatie genoemd. Bij het voorlichten en informeren worden vragen beantwoordt, zoals “Wat kun je doen om een geheugenprobleem te compenseren? Wat kun je doen als je problemen hebt met plannen? Hoe kun je je vermoeidheid het beste hanteren? En hoe kun je in het algemeen cognitieve en psychologische problemen beter leren beheersen en controleren?”

Een recent in Klimmendaal aangepaste versie van ‘Niet rennen maar plannen’ is geschikt voor MS-patiënten en, in specifiek aangepaste vorm, ook voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) van niet-progressieve aard. De onderdelen van de behandelvorm zijn bij mensen met NAH uitvoerig onderzocht op effectiviteit.

‘Niet rennen maar plannen’ wordt op dit moment aangeboden in een paar ziekenhuisvestigingen van Klimmendaal, waaronder het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook