Tekstgrootte: Voorkeuren

05-07-2018"Ik moet mijn doelen nu bijstellen. Toch hoop ik dat ik met heel veel geduld weer sportlessen kan gaan geven.”

Afbeelding: Angeliek

Angeliek revalideerde bij Klimmendaal nadat ze een beroerte heeft gehad. Ze vertelt over haar ervaringen:

“Het is dinsdagavond. Nadat ik ’s avonds gesport heb, laat ik nog even de hond uit.  Opeens verlies ik kracht in mijn rechterarm en been, een tintelende rechterwang en zak ik in elkaar. Mijn partner belt de ambulance, maar nog voordat deze arriveert, krijg ik de kracht in mijn arm en been weer terug. De ambulance wordt weer afgebeld. Maar nog voordat ik thuis ben, krijg ik weer een uitval. Het ambulancepersoneel, dat nog in de buurt is, voert een paar checks uit. Ik blijk een hoge bloeddruk te hebben, en men denkt aan hyperventilatie. Dat is geen reden om mee naar het ziekenhuis te gaan, dus nemen we afscheid. Maar terwijl ze me een hand willen geven, is weer alle kracht uit mijn been en arm weg en gaat mijn rechtermondhoek hangen.

Dit ziet er niet goed uit, en ik mag met de ambulance mee naar het ziekenhuis. Op de eerste hulp wordt een CT-scan gemaakt. Hier werd een hersenbloeding uitgesloten. Toch is mijn bloeddruk nog erg hoog, en word ik ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Het is nog steeds dinsdagavond, en er wordt een MRI scan gepland op donderdag. Op woensdag gaat het redelijk, maar op de ochtend van de MRI scan voel ik dat mijn rechterlichaamshelft helemaal verlamd is, ik krijg vervroegd de MRI-scan, en al snel blijk ik een zogenaamd ‘stotterend herseninfarct’ te hebben gehad, met een hoogtepunt op donderdagochtend.

Aan de ene kant geeft het rust als je weet wat er aan de hand is, maar aan de andere kant is er ook paniek: je weet niet hoe je herstel eruit zal gaan zien en hoe je er uit gaat komen. De eerste zeven dagen na het infarct ben ik erg moe en kan ik bijna niets. Iedereen om je heen wil natuurlijk weten hoe het met je gaat, maar na het typen van twee whats-app berichtjes ben ik alweer moe. Bezoek en telefoontjes perken we die eerste dagen bewust wat in.

Na een week start ik met fysiotherapie in het ziekenhuis. Ook komt er een revalidatiearts van Klimmendaal bij me langs om te kijken wat ik allemaal nog kan: bijna niets. Een revalidatietraject is dus noodzakelijk, maar voor een klinische opname geldt een wachttijd van zes tot acht weken.  Inmiddels heb ik al gelezen dat juist de eerste zes weken na het infarct belangrijk zijn voor het herstel. Ik wil dus zo snel mogelijk aan de slag! Gelukkig krijg ik op de tiende dag het bericht dat er plotseling een plekje voor me is bij Klimmendaal.

In het begin is het wel even zwaar: ik kom binnen op mijn ‘steriele’ kamer die de komende tijd van mij zal zijn. Ik ben er alleen, en heb de eerste dagen veel verdriet gehad. Ik merk wel veel begrip van de mensen van Klimmendaal. Er wordt ook niet verwacht dat ik me meteen al in een groep meng. Langzaam maar zeker wordt mijn kamer meer van mij, met alle kaarten en bloemen die ik heb gekregen.

Na mijn eerste nacht bij Klimmendaal maak ik kennis met de fysiotherapeut. Na het gesprek concludeert hij: ‘volgens mij ben jij iemand die iets wil dóen’, en heeft hij een vierpoot voor me klaarstaan. Via de ergotherapeut krijg ik ook nog vóór het weekend een trippelrolstoel, waardoor ik ineens veel meer bewegingsvrijheid heb en bijvoorbeeld zelf naar het toilet kan gaan. Voor mijn gevoel krijg ik niet alleen een beetje vrijheid terug, maar ook een stuk hoop.

In het begin van het verblijf heb ik nog weinig therapie. De dagen duren dan soms wel lang. Achteraf is dat ook goed, je hebt je rust echt nodig. De verpleging van Klimmendaal helpt je om met rust en het plannen van je bezoek om te gaan. Je krijgt handvaten over het omgaan met prikkels.

Langzaam wordt de therapie steeds intensiever, en ga je echt stappen maken. Ik krijg ook Tai Chi lessen, omdat ik heel onrustig ben en maar dóór wil. Ik moet nu leren om ook kleine succesjes te vieren. Ook in de fitnesszaal word ik afgeremd: ik moet niet naar de cijfertjes op het schermpje kijken, maar juist naar mijn lijf luisteren. Ik ervaar dat er veel aandacht is voor mijn proces, bijvoorbeeld voor mijn ongeduld. Ik moet niet willen presteren maar revalideren.

Wat ik erg positief vind is de goede afstemming tussen de verschillende behandelaars. Ze lopen allemaal met hun blauwe laptopjes rond, om de behandelingen te verwerken in je digitale dossier. Hierdoor heb ik bijvoorbeeld ’s ochtends een test op de GRAIL (een speciale loopband die je bewegingen analyseert), en weet mijn fysiotherapeut twee uur later precies hoe die test is gegaan en weet hij dat we aan mijn afzet moeten werken bij het lopen.

Op een gegeven moment ga ik van intern verblijf naar dagbehandeling, en ben ik dus voor en na de behandelingen thuis. Die overgang vind ik erg groot. Gelukkig krijg ik handvaten voor het omgaan met het ‘normale’ leven thuis. Samen met de ergotherapeut kijk ik wat ik anders kan doen of waar ik mijn rust kan pakken als ik thuis ben. En gelukkig is er de structuur van de dagbehandelingen.

Ik ben sportinstructeur, en aan het begin van het revalidatieproces dacht ik: ‘kan ik ooit weer sportlessen geven?’ De behandelaars bij Klimmendaal hebben me doen inzien dat dat niet mijn doel moet zijn. Mijn doel moet zijn: thuis weer goed functioneren. Op de fiets boodschappen kunnen doen, de hond uitlaten. Ik besef dat ik heel veel geluk heb gehad, het had veel erger kunnen aflopen. De behandeling bij Klimmendaal is voor mij een geschenk uit de hemel. Ik heb altijd al veel hooi op mijn vork genomen, en doe het liefst tien dingen in een uur. Ik moet mijn leven anders gaan inrichten.Toch hoop ik dat ik met heel veel geduld weer sportlessen kan gaan geven.”

 

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook