Ter ere van 35 jaar therapie en integratie in onze muziekprojecten, organiseert RMC Groot Klimmendaal drie jubileumvoorstellingen in mei en juni 2015 in samenwerking met bijzondere Arnhemse organisaties die onze muziekprojecten een warm hart toedragen.
Zo bereiden we een musical voor in samenwerking met Burgers’ Zoo. Ook werken we samen met leden van Het Gelders Orkest aan de nieuwste slagwerkvoorstelling Kaboem! En maken we de junivoorstelling van Flashback samen met Introdans. Meer informatie over deze voorstellingen volgt in de loop van 2015.
Tijdens de muziekprojecten op RMC Groot Klimmendaal zijn de afgelopen 35 jaar honderden kinderen en jongeren met en zonder beperking met elkaar in contact gekomen. Naast de effectiviteit van een aantal muziekprojecten vanuit therapeutisch oogpunt, worden ze door de deelnemers enorm gewaardeerd. Therapie en integratie versterken elkaar in het bijzonder bij de volgende muziekprojecten:
- De jaarlijkse musicals voor kinderen met en zonder beperking. Tijdens de voorbereidingen wordt met name gewerkt aan samenwerken en rekening houden met elkaar. Kinderen krijgen door hun deelname meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. En de expressie en creativiteit worden verbeterd.
- Het verwerkingsprogramma Flashback voor deelnemers met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door middel van liedjes, videoclips en andere expressievormen vertellen cliënten in dit programma hoe ze aan het hersenletsel zijn gekomen, wat er veranderd is in hun leven en hoe ze met die verandering omgaan. De deelnemers van Flashback geven daarnaast twee keer per jaar een voorstelling in onze theaterzaal aan de Heijenoordseweg. Ook treden zij op tijdens lotgenotenbijeenkomsten en informeren zij mensen zonder beperking over NAH tijdens optredens op scholen (middelbare scholen en beroepsopleidingen).
- De ritmegroepen voor kinderen en jongeren. Hierin werken jonge cliënten aan diverse doelen door middel van activiteiten op het gebied van maat en ritme, zoals: zang en rap, dans en beweging maar bovenal slagwerk. De doelen liggen op het gebied van taal- en spraakontwikkeling, motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en de leervoorwaarden structureren en plannen. Kinderen met en zonder beperking spelen samen in het slagwerkproject Kaboem! en werken samen met leerlingen van de West Arnhemse Muziek Vereniging. Jaarlijks wordt er een slagwerkshow gepresenteerd in onze theaterzaal.
- De Bionic Art-projecten voor cliënten met minimale motorische mogelijkheden, denk daarbij aan beperkingen door een progressieve spierziekte of ernstige mate van spasticiteit. Deze cliënten musiceren met behulp van elektronische en aangepaste muziekinstrumenten. Regelmatig worden groepen samengesteld waarin jongeren met en zonder beperking samen musiceren.