Tekstgrootte: Voorkeuren

02-02-2021Aangepast gamen voor revalidanten

Sinds een jaar is het Tech Advies Team binnen Klimmendaal bezig met advies rondom technologische hulpmiddelen zoals spraakcomputers, elektrische rolstoelen en vrijetijdsbesteding. Voor dit laatste is Kinderfysiotherapeut Ties Klok zich verder gaan verdiepen in het aangepast gamen. Gamen is namelijk tegenwoordig bij zowel kinderen als volwassenen een steeds groter wordend onderdeel van vrijetijdsbesteding en de lichamelijke beperking is hierin niet langer de beperkende factor door technologische ontwikkelingen op dit gebied.

Voorheen was het voor veel kinderen en volwassenen met een motorische beperking niet mogelijk om nog een toetsenbord/muis of controller te bedienen en konden ze alleen nog meekijken met vriendjes.

Het afgelopen jaar is hier veel vooruitgang in geboekt en zijn er vele oplossingen op de markt gekomen voor deze doelgroep. Zo is het met de Xbox Adaptive Controller nu mogelijk om spellen te bedienen door middel van grote knoppen en kan deze ook op de Playstation, Nintendo of PC worden gebruikt. Daarnaast is het met de Freedom Wing mogelijk om de besturing van de elektrische rolstoel te gebruiken voor het gamen. Ook zijn er spellen ontwikkeld voor kinderen en volwassenen die afhankelijk zijn van oogbesturing en is het mogelijk om bijvoorbeeld Minecraft op een Tobii spraakcomputer te spelen.

Emiel (18) is een groot fan van racen en keek altijd met zijn broer mee als die Forza Horizon (een racespel) aan het spelen was op de Xbox. Het is voor Emiel vanwege zijn CP (hersenbeschadiging) niet mogelijk om zelf de Xbox controller te bedienen maar hij wilde dit wel heel graag doen. Samen met Ties zijn Emiel en zijn moeder gaan kijken naar de mogelijkheden van Emiel. Vervolgens zijn zij door middel van de Xbox Adaptive Controller de besturing gaan aanpassen. Het is nu voor Emiel mogelijk om samen met zijn broer te gamen en hij kan voor het eerst ook zelf de raceauto besturen. Bekijk hier de video.

Heeft u vragen  over de mogelijkheden van aangepast gamen? Stuur deze dan naar: techadviesteam@klimmendaal.nl

Afbeelding: Emiel gamen

Klimmendaal

Soms loopt het leven niet als verwacht. En kan je gezondheid opeens ernstig verslechteren. Dan wacht een zware tijd. Met momenten van afzien en van overwinnen. Deze klim begint met kijken naar wat je nog wel kunt. En bedenken wat je wilt. Want je weet nooit wat je kunt tot je het weer probeert. Klimmendaal: op weg naar eigen kracht.

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. Bij ons revalideren kinderen, jongeren en volwassenen met een fysieke of cognitieve beperking. Wij begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij op een wijze die bij hen past.

Algemene adresgegevens

Hoofdlocatie:
Heijenoordseweg 5
6813 GG Arnhem
Tel (026) 352 61 00

Klimmendaal heeft diverse locaties in Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Doetinchem, Ede en Zutphen.
Klik hier voor contactgegevens van alle locaties.

icon_youtube
icon_twitter
icon_linkedin
icon_facebook